Siirry sisältöön

Rautatiet neuvottelutulokseen, kunta-ala lakkoon: Näin JHL:n tes-mylly jylläsi tällä viikolla

Jyväskylässä ja Rovaniemellä aloitettiin lakko kuntien tes-neuvottelujen vauhdittamiseksi. Rautatiealan työehdoista päästiin sopuun, monilla muilla aloilla ehtojen hierominen jatkuu yhä.

Rautatieala avasi viikon uutiselle neuvottelutuloksesta. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, työntekijöiden ja työnantajan edustajat ovat hyväksyneet tuloksen. Ala ehti olla viikkoja sopimuksettomassa tilassa. JHL:n jäseniä työskentelee lukuisissa alan ammateissa.

Kunta-alan työehtoriidassa ei merkkejä ratkaisusta

Kunta-alan työehtoriitaa on tällä viikolla soviteltu ahkerasti lähes joka päivä. JHL:n ja Jytyn ensimmäiset lakot Rovaniemellä ja Jyväskylässä olivat esimakua siitä, mitä lähiviikkoina on luvassa, jos sopua ei synny. 

Rovaniemellä alkoi lakko – tiukat palkkaterveiset työnantajalle: ”Mie olen sitä mieltä, että ei anneta periksi!”

 JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karraschin mukaan valtakunnansovittelijan toimistolla on tälläkin viikolla väännetty sekä pääsopimuksesta että palkkaohjelmasta.  

– Helppoa tämä ei ole, neuvotteluosapuolten näkemykset ovat kovasti toisistaan poikkeavat, Karrasch toteaa. 

JHL:n tavoitteena on saada kunta-alan työntekijöille reilut palkankorotukset ja useamman vuoden pituinen palkkaohjelma.  

Mikäli neuvotteluissa ei sovintoa synny, JHL:n seuraava kaksipäiväinen lakko alkaa ensi tiistaina Tampereella ja Kuopiossa. Lakkovaroitukset on jätetty myös Turkuun, Ouluun ja pääkaupunkiseudulle. 

Sivistysaloilla paine kasvaa

Yliopistojen, yksityisen opetusalan, ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten, Kansallisgallerian sekä Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluyhtiön tes-pöydissä istutaan ensi viikolla aamuvarhaisesta myöhään iltaan.

Sopimuskausi päättyy ensi viikon torstaina, 31.3. 

– Kaikki asiat ovat vielä auki, sopimuskausi, palkankorotukset, perhevapaauudistukseen liittyvien asioiden ja tes-muutosten ratkaiseminen, toteaa JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen.

Vaikka sopimukseton tila häämöttää, neuvottelijat eivät hötkyile. Viikonloppu pyhitetään levolle, mutta sen jälkeen neuvotellaan joka päivä. 

Energia-ala jumissa, sote-alan pöydissä datakatsauksia ja tavoitekirjauksia

Työntekijöiden ja työnantajan näkemykset energia-alan työehdoista eivät ole vielä lähelläkään toisiaan. Kello käy kiivaasti, työehtosopimuksen kautta on jäljellä enää maaliskuun loppuun.

– Hankalaa mennä eteenpäin, edelleen väännetään jo aiemminkin puituja asioita, kertoo JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen.

Henkilökohtaisten avustajien uutta sopimusta pohjustettiin perkaamalla tuoreita tilastoja. Neuvotteluissa pohdittiin myös, miten uusi vammaispalvelulaki pitää ottaa huomioon. Alan nykyinen sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa.

Myös yksityisellä sosiaalipalvelualalla on keskusteluaikaa vielä yli kuukauden verran. Sielläkin sovittavaa riittää rutkasti. Tällä viikolla suurennuslasin alla olivat työntekijöiden tavoitekirjaukset.

Viikkoon mahtui myös loppuun käsitelty neuvottelutulos. JHL:n hallitus hyväksyi kokouksessaan Työväenperinnesäätiön uudet työehdot.

Senaatti-konsernin, Campustan, Finavian ja Paltan erityisalojen pöydissä neuvottelut sen sijaan jatkuivat.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee