Siirry sisältöön

Kunta-alalle lisää työtaistelutoimia, yksityisillä aloilla vaihtelevaa neuvotteluilmaa – työehtoneuvottelujen tilanne tällä viikolla

Ammattiliitto JHL:n työehtojen neuvotteluissa tilanne on kaksijakoinen. Toisissa pöydissä neuvottelut jatkuvat hyvässä hengessä, toisissa junnataan paikoillaan. Kunta-alan työehtojen sovittelu on jatkunut koko viikon valtakunnansovittelijan toimistossa. Kunta-alan ensimmäiset lakot ovat toteutumassa ensi viikolla.

Kulunut viikko ei ole tuottanut JHL:n neuvottelupöydissä uusia työehtosopimuksia. Neuvotteluja useissa pöydissä kuitenkin on käyty tiheään tahtiin. Varsinkin valtakunnansovittelijan toimiston ovella liikenne on ollut vilkasta, kun kunta-alan työehtoriitaa on soviteltu joka päivä.

Kunta-alan työtaistelutoimet laajenemassa

– Olemme valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tehneet joka päivä kovasti töitä kunta-alan neuvottelujen solmun avaamiseksi ja jatkamme samaan tahtiin. Tilanne on kuitenkin hankalasti lukittunut, eikä nopeaa ratkaisua ole näköpiirissä. Tiedotusvastuu näistä neuvotteluista on nyt valtakunnansovittelijan toimistolla. Näin siksi, että neuvottelurauha säilyy, kertoo JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.

Neuvottelujen vauhdittamiseksi JHL on julistanut kunta-alalle toisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka alkaa ensi maanantaina 21.3. ja päättyy sunnuntaina 27.3.

Lakkovaroituksia kunta-alalle on annettu kolme. Ensimmäinen koskee Rovaniemen ja Jyväskylän kaupunkeja 23.−24.3., toinen Tampereen ja Kuopion kaupunkeja 29.−30.3. ja kolmas Turun ja Oulun kaupunkeja 6.−7.4.

Mikäli kunta-alalle ei saada sopua aikaan, lakot toteutuvat suunnitellussa aikataulussa. Lakkoajankohtia ei ole siirretty.

Raiteilla vauhti ei kiihdy

Rautatiealan neuvotteluissa ei edistystä ole tapahtunut. Neuvotteluja leimaa edelleenkin työnantajapuolen Paltan haluttomuus sopia yhtään mistään. Vääntö uusista työehdoista aloitettiin viime joulukuussa.  Ala on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun lopulta lähtien. Sopimukseton tila tarkoittaa, että työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan normaalisti, mutta työrauhavelvoitetta ei enää ole.

Yrityskohtaisissa pöydissä on tällä viikolla ollut hiljaista. Henkeä on vedetty muun muassa Raskoneen ja Cleanosolin osalta. Alkuviikosta Metsähallituksen ja Finnveran neuvottelijat tapasivat, mutta mitään ratkaisuja ei ole tapahtunut. Työnantajapuolella Palta on näissäkin pöydissä ollut hyvin haluton neuvottelemaan.

Clanosolissa sopimuskausi on päättynyt jo tammikuun lopussa, muissa yrityksissä sopimukseton tila alkoi helmikuun lopussa.

Energia-alalla neuvottelutunnelmaa

Energia-alalla sopimuskausi päättyy tämän kuun lopussa. Tämän viikon tiistaina neuvotteluosapuolet esittelivät omia neuvottelutavoitteitaan. JHL:n sopimusneuvottelija, sopimusaisantuntija Kari Lehtinen tiivistää kolmannen tapaamisen sisältöä videossaan:

Sivistysaloilla neuvotellaan sivistyneesti

JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen kertoo, että yksityinen opetusalan, aikuiskoulutuskeskusten, yliopistojen, Kansallisgallerian ja Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelujen (Hy247 ) pöydissä tapaamisia on tiiviisti tämän kuun loppuun saakka.

– Tunnelma neuvotteluissa on ollut kauttaaltaan hyvä, kohtelias ja toisiaan kunnioittava. Tavoitteiden käsittely on ollut erittäin perusteellista ja niiden käsittelyssä päästään loppuun vasta perjantain, 18.3 tapaamisessa. Tavoitteiden priorisointiin päästään varsinaisesti ensi viikolla, Kuosmanen toteaa.

– Sivistysalojen neuvottelupöydissä on aistittavissa selkeä osapuolten yhteinen tahtotila ratkaista perhevapaauudistuksen vaikutus työehtosopimuksiin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävällä tavalla. Rahasta emme ole puhuneet vielä mitään, mutta sen aika koittaa, kunhan neuvottelutuloksen kokonaisuus hahmottuu tavoitteiden priorisoinnin myötä, hän jatkaa.

Sivistysalojen työehtosopimusten sopimuskausi päättyy maaliskuun lopussa.

Tavoitteet suurennuslasin alla yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa

Tällä kertaa neuvotteluissa käytiin läpi työantajan tekstitavoitteita. Työnantajaa edustaa neuvotteluissa Hyvinvointiala HALI ry.

– Saimme selkeämmän kuvan siitä, millaisia kirjauksia työnantaja haluaisi sopimukseen. Neuvottelut jatkuvat tiistaina 22. maaliskuuta. Silloin käydään puolestaan läpi työntekijäjärjestöjen kirjausesityksiä, vastaava sopimusasiantuntija Laura Kovalainen ja sopimusasiantuntija Tanja Tuunainen-Vainio selventävät.

Tilastojen tutkinta jatkui Heta-tes -pöydässä

Henkilökohtaisten avustajien työehtoneuvotteluja käytiin tällä viikolla torstaina. Tapaamisessa jatkettiin muun muassa tuoreiden tilastotietojen käsittelyä. Seuraava tapaaminen on tiistaina 22. maaliskuuta.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee