Siirry sisältöön

Kunta-ala työtaisteluun ja sovittelijalle, Kirkon sopimus taputeltu, yksityiset alat kyttäysasemissa – näin eteni JHL:n neuvotteluviikko

Ammattiliitto JHL jatkoi tällä viikolla neuvotteluita useiden alojen työehdoista. Kuntasopimuksen neuvotteluita jouduttiin vauhdittamaan työtaistelulla, kirkon sopimus on sen sijaan nyt hyväksytty.

JHL:n kevät jatkuu sopimusneuvotteluiden merkeissä. Yksityisillä aloilla neuvottelut etenevät omassa rytmissään, kirkon sopimus hyväksyttiin tiistaina 8. maaliskuuta JHL:n edustajistossa ja kuntien sopimukseen haettiin vauhtia valtakunnansovittelijalta.

Kunta-ala työtaistelussa, ratkaisua etsitään sovittelijan toimistolla

Kunta-ala siirtyi maaliskuun alussa sopimuksettomaan tilaan eli alalla ei ole tällä hetkellä voimassa työrauhavelvoitetta. Työntekijöiden järjestöt JHL, Jyty ja JUKO aloittivat tällä viikolla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Maanantaina 7. maaliskuuta pöytään iskettiin laaja lakkovaroitus. Lakko alkaa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23. maaliskuuta, jos sopua ei saada aikaan sitä ennen.

Perjantaina 11. maaliskuuta JHL ja muut järjestöt iskivät tiskiin vielä yhden lakkovaroituksen.  Tampereella ja Kuopiossa on alkaa lakko tiistaina 29. maaliskuuta klo 00.01 ja päättyä keskiviikkona 30. maaliskuuta klo 23.59. Lakkoon ryhdytään, jos osapuolet eivät ole päässeet sopuun ennen tätä.

Työtaistelujen tarkoitus on vauhdittaa alan sopimusneuvotteluita. Tällä viikolla sopimusta hierottiin valtakunnansovittelijan kamareissa.

Avaintes-neuvottelut edelleen seis

Myös Avaintesiä noudattavien kuntayhtiöiden tulevat työehdot ovat yhä hämärän peitossa. Avaintes-neuvottelut ovat keskeytyivät helmikuun lopussa, sen jälkeen työnantajalta ei ole tullut mitään yhteydenottoa.

Rautateillä kiskot eivät vielä vie kohti sopimusta

Yksityisten alojen neuvottelut polkivat tällä viikolla pääosin paikoillaan.  Rautateiden sopimusta jarruttaa työnantajan edustaja Palta, joka ei tunnu neuvottelevan juuri mistään. Ala on sopimuksettomassa tilassa, edellinen sopimuskausi päättyi helmikuun lopussa.

Energia-alan sopimus päättyy maaliskuun loppuun, mutta tällä viikolla ei vielä päästy neuvottelemaan yksityiskohdista.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla neuvottelut ovat vielä kaukana valmiista. Sopimusta alalla riittää maaliskuun loppuun.

Henkilökohtaisten avustajien Heta-tes -pöydässä käsiteltiin tällä kertaa palkkatilastoja ja osapuolten tavoitteita.

Neuvottelukeitos sakenee sivistysaloilla

Yksityinen opetusala, aikuiskoulutuskeskukset ja yliopistot kokoontuivat neuvottelupöydän äärelle useamman kerran viikon aikana. Käsiteltävien asioiden lista neuvotteluissa on ollut pitkä, käsittely työlästä ja hidasta. Ensi viikolla listat on kertaalleen käyty läpi ja neuvotteluissa voidaan siirtyä keskittyä loppusuoran priorisointeihin.

Neuvottelukierroksen ehdoton kuuma peruna kaikissa neuvottelupöydissä on perhevapaalain uudistus ja sen heijastaminen työehtosopimuksiin.

– Tavoitteenamme on lakimuutosten imurointi tesseihin tasa-arvoista kohtelua edistävällä tavalla. Aiheen käsittely sivistysaloilla alkaa perjantaina 11. maaliskuuta yksityisen opetusalan sekä ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten neuvottelupöydässä, vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen kertoo. 

Kirkon alalle yleiskorotus ja 1+1 vuoden sopimus

JHL:n edustajisto hyväksyi uudet työ- ja virkaehdot kirkon alalle tiistaina 8. maaliskuuta.

Sopimus on mallia 1+1 vuotta. Alan palkat nousevat 2,0 prosentin yleiskorotuksella kesäkuun 2022 alussa. Lisäksi uusi sopimus parantaa kokemuslisiä tuntuvasti. Myös perhevapaan termejä päivitetään.

Liuta muita aloja jatkaa yhä

Neuvottelut jatkuivat myös Senaatti-konsernin, HY247:n (Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluiden),  Metsähallituksen, Campustan, Finnveran, Meritaidon ja Paltan erityisalojen pöydissä.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee