Siirry sisältöön

Rautatiealan työehtosopimus sopimuksettomassa tilassa, eikä edistystä näköpiirissä

Neuvottelut alalla ovat edenneet tahmeasti. Sopimukseton tila tarkoittaa, että työehtosopimusta noudatetaan normaalisti, mutta työrauhavelvoitetta ei ole.

Neuvottelut rautatiealan työehtosopimuksesta ovat jumissa ja ala on siirtynyt sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.

Neuvottelut ovat edenneet hyvin nihkeästi eikä vuoropuhelua työehtosopimuksen muutoksista ole pystytty käymään. Tämä on ollut selkeä muutos työnantajaliitto Paltan linjassa verrattuna aikaisempiin neuvottelukierroksiin.

Aikaisemmilla kierroksilla työehtosopimuksen muutostarpeista käytiin aitoa neuvottelua ja vuoropuhelua. Nyt Palta tuntuu ottaneen linjan, että mistään teksteistä ei edes keskustella.

Kenen etua neuvottelujumi ajaa?

Näkemyksemme mukaan tässä kohtaa pitäisi pystyä sopimaan esimerkiksi perhevapaauudistuksen vaikutukset. Myös kaupunkiraideliikenteen toimintaympäristö on muuttunut ja muutos pitäisi ottaa huomioon työehtosopimuksessa.

– Tämä tuntuu tällä hetkellä täysin mahdottomalta, kun minkäänlaista aitoa neuvottelua ei haluta käydä. Väistämättä herää kysymys, että mitä Palta tällä linjallaan hakee tai haluaa. Ajaako Palta jäsenyritystensä etua vai omaa ideologiaansa, Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt hämmästelee.

Mikäli tämä on uusi työnantajan linja myös yrityksissä, vastakkainasettelu ja epäluottamus lisääntyvät. Vaikuttaa siltä, etteivät työnantajat ole lainkaan huolissaan alan houkuttelevuudesta orastavan työvoimapulan kynnyksellä. Olisi viisasta rakentaa yhteistyötä ja luottamusta, jotta työntekijät ja työnantaja voisivat yhdessä vastata tulevaisuuden haasteisiin.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee