Siirry sisältöön

Valtion sopimus hyväksyttiin, kirkon alalle neuvottelutulos, kunta-alan neuvottelut keskeytyivät – näin JHL neuvotteli työehdoista

Värikäs viikko takana. Valtiolle saatiin uusi työ- ja virkaehtosopimus ja kirkon alalle sekä urheilujärjestöille neuvottelutulos. Kuntapöydissä työnantaja päätyi pitämään tuumaustauon ja neuvottelut keskeytettiin. Sopimuskausi päättyi maaliskuun alussa monissa JHL:n sopimuksissa. Työrauhavelvoitteen päättyminen toi kunta-alalle heti ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja.

Värikkääseen neuvotteluviikkoon mahtui tällä viikolla sekä auringonpaistetta että synkkiä pilviä. Aurinkoista puolta edustavat uusi valtion virka- ja työehtosopimus, kirkon alan ja urheilujärjestöjen neuvottelutulos. Synkkien pilvien osastoa taas edustaa kunta-ala, jonka neuvottelut työnantajapuoli keskeytti kaikkien neuvottelupöytien osalta.

Sopimukseton tila alkoi 

Sopimuskausi päättyi helmikuun lopussa useilla ammattiliitto JHL:n sopimusaloilla. Tämä tarkoitti sitä, että sopimukseton tila alkoi ja työrauhavelvoite poistui. Sopimuksettomassa tilassa tällä hetkellä ovat muun muassa kaikki kunta-alan sopimukset, rautatieala ja Avainta. 

 Valtio maaliin, uusi sopimus hyväksytty 

Uuden valtion virka- ja työehtosopimuksen neuvottelutulos oli taputeltu torstaihin mennessä, kun kaikki neuvotteluosapuolet olivat sen hyväksyneet. Sopimuskausi on 1+1 vuotta ja palkkoja korotetaan tänä vuonna yleiskorotuksena kahdella prosentilla. 

Kunta-alalla neuvottelut keskeytettiin – ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa 7. maaliskuuta 

Työnantajapuoli keskeytti kunta-alan neuvottelut maanantai-iltana. Tämä merkitsi sitä, että neuvottelut pysähtyivät paitsi pääneuvotteluryhmässä, myös KVTES-, teknisten sopimuksen, tunti-tessin ja SOTE-sopimuksen neuvottelupöydissä. 

Neuvottelujen vauhdittamiseksi JHL päätti kunta-alaa koskevasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta 

Kunta-alan neuvottelujen tavoin myös Avaintes-neuvottelut keskeytettiin maanantaina. sopimusneuvottelija, sopimusasiantuntija Riitta Rautiaisen mukaan edellytykset neuvotella sulivat samalla hetkellä kun kuntapöydät keskeyttivät omat neuvonpitonsa. 

Neuvottelutulos kirkon alalle 

Kirkon alalle syntyi torstaina 2. maaliskuuta neuvottelutulos. Seuraavaksi asiaa käsitellään neuvotteluosapuolten hallinnoissa. Tämä tietää sitä, että JHL:nkin edustajisto on lähipäivinä koolla päättämässä, hyväksyykö vai hylkääkö tuloksen. 

Urheilujärjestöjen neuvottelut maaliin 

Urheilujärjestöjen työehtoneuvottelut alkoivat jo viime vuoden puolella joulukuussa. Tällä viikolla viimein syntyi neuvottelutulos. JHL on hyväksynyt tuloksen, työnantajaa edustava Palta käsittelee neuvottelutulosta tänään.

Energia-ala aloitti oman maratoninsa 

Energia-alojen työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen neuvottelut avattiin torstaina 3. maaliskuuta.  

Neuvottelutahti on tiivis, kertoo JHL:n sopimusneuvottelija, sopimusasiantuntija Kari Lehtinen. Sopimuskausi päättyy kuluvan kuukauden viimeisenä päivänä. 

Yksityisen sosiaalialan pöydässä keskusteltiin työnantajan tavoitteista 

Keskiviikkona yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelijat käsittelivät työnantajan tavoitteita.  

– Tavoitteita täsmennettiin ja me kommentoimme niitä. Mitään uutta pöydälle ei tuotu, toteaa JHL:n neuvottelija, vastaava sopimusasiantuntija Laura Kovalainen. 

– Ensi viikon perjantaina, eli 11. maaliskuuta jatkamme järjestöjen tavoitteiden läpikäyntiä ja kommentointia. Tämän jälkeen sovimme siitä, mitä teemaa käsittelemme milläkin neuvottelukerralla, valottaa alan toinen sopimusneuvottelija, sopimusasiantuntija Tanja Tuunainen-Vainio.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyy tämän kuun lopussa. 

Henkilökohtaisten avustajien neuvotteluissa tavoitteet suurennuslasin alla 

JHL ja Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry kävivät maanantain 28.2. neuvotteluissa läpi kummankin osapuolen tavoitteita uuden työehtosopimuksen pohjaksi. 

– JHL hakee selkeitä parannuksia, sekä avustajien palkkaan että esimerkiksi toisen kotona tehtävän työn työturvallisuuden kohentamiseen, JHL:n sopimusasiantuntija Laura Tuominen avaa liiton tavoitteita. 

Henkilökohtaisten avustajien nykyinen työehtosopimus eli niin sanottu Heta-tes on voimassa huhtikuun loppuun asti, mutta toiveissa ja tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan jo ennen sitä. 

Myös näissä pöydissä neuvottelut jatkuvat 

Yksityisen opetusalan, ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten, yliopistojen ja Kansallisgallerian neuvottelut jatkuivat tällä viikolla talvilomatauon jälkeen.  

Talviloman aikana kaikkiin Sivistystyönantajat Sivistan työehtosopimuksiin saavutettiin pitkän tauon jälkeen Tutustu ja Tienaa -suosituksen mukainen sopimus koskien kesällä 2022 tapahtuvaa koululaisten työharjoittelua ja työelämään tutustumista.  

Viikolla 9 neuvottelupöydissä on perehdytty tarkemmin osapuolten tavoitteisiin. Työskentely neuvottelupöydissä tavoitteiden käsittelyn tiimoilta on perusteellista, mutta hidasta. Tunnelma on vielä rauhallinen, eikä ole epäilystäkään, etteivätkö kuun loppuun mennessä olisi sopimukset maalissa. Tavoitteissa ei ole toistaiseksi ilmennyt mitään sellaista, mikä aiheuttaisi kuohuntaa.  

– Osapuolten tavoitelistat ovat pitkiä, ja tavoitteiden priorisointi (esim. kynnyskysymykset neuvottelutuloksen saavuttamiseksi) tapahtunee vasta viimeisten viikkojen aikana, toteaa JHL:n sopimusneuvottelija, vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen. 

 Kansallisgallerian pöydässä muun muassa käytiin läpi osapuolten tavoitteita. 

Kaikkien edellä mainittujen sivistysalan sopimusten sopimuskausi päättyy 31.3. 

 Tällä viikolla JHL kävi neuvotteluja myös näissä pöydissä: 

  • Campusta
  • Finnvera
  • Metsähallitus
  • EPA-tes
  • Raskone
  • Cleanosol. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivultajhl.fi/neuvottelutilanne.Ota seurantaanmyösJHL:n FacebookjaTwitter.#1001ammattia #JHLneuvottelee