Siirry sisältöön

Näin jäsenet mylläsivät JHL:n edustajiston uusiksi: 70 tuoretta tekijää vallankahvaan, pääluottamushenkilöillä tuhti edustus

JHL-vaalien ääntenlaskenta on valmis ja vaalitulos lopullista hyväksyntää vaille paketissa. Poliittisten ryhmien voimasuhteet pysyvät samoina kuin nykyisessä edustajistossa.

Ammattiliitto JHL:n edustajisto uudistuu railakkaasti. Vaaleissa oli jaossa 120 edustajan paikkaa, joista 70 meni uusille edustajille. Paikkansa onnistui uusimaan 50 edustajaa.

Kaikki edustajiston paikat menivät kahden vaaliliiton edustajille. JHLdemarit ja sitoutumattomat kahmi 87 paikkaa, loput 33 luottamuspestiä menivät Vasemmiston ja sitoutumattomien ehdokkaille. Vaaliliittojen ulkopuolelta oli ehdolla vain kuusi ehdokasta, heistä kukaan ei noussut vaaleissa edustajistoon.

Edustajistoon rautainen nippu työehtojen ammattilaisia

JHL:n jäsenet luottivat vaaleissa ehdokkaisiin, jotka tuntevat oman alansa työehdot. Valittujen yleisin tausta on pääluottamusmies. Heitä valittiin 63 eli yli puolet kaikista edustajista.

Myös työsuojelutehtävissä toimivia ja lähihoitajia valittiin paljon, kumpiakin nimikkeitä on valituilla 12 kappaletta. Kansanedustajia valituista on kuusi, europarlamentaarikkoja yksi.

Uusi edustajisto hivenen nykyistä naisvaltaisempi. Valituista 80 on naisia, nykyisistä edustajista 74.

Nuorin edustaja on Kajaanissa työskentelävä Miikka Kortelainen, 28. Edustajien keski-ikä laski rahtusen, se on 52 vuotta. Nykyedustajiston keski-ikä on 53 vuotta.

Ahkerimmin äänestettiin Lapissa

Vaalien äänestysaktiivisuus oli lopulta 30,9 eli ilahduttavasti edellisiä vaaleja enemmän. Vuoden 2017 vaaleissa äänestysprosentti oli 27,6.

Vilkkainta äänestäminen oli Lapin vaalipiirissä, jossa yllettiin 35,7 prosenttiin. Etelä-Suomen vaalipiirissä äänestysprosentti jäi 26,6:een.

Naisten osuus valituista lisääntyi edellisiin vaaleihin verrattuna: nyt valittiin 80 naista edellisten vaalien 74 sijaan. Miesten osuus puolestaan väheni 46:sta 40:een.

Vaalien ääniharavaksi nousi Jari Kivimäki Pohjanmaan vaalipiiristä. Pääluottamusmiehen äänisaalis oli komeat 406.

Alueiden ääniharavat ja äänimäärät

  • Kaakkois-Suomi, Pirjo Mussalo, 267
  • Etelä-Suomi, Jyrki Fahlström, 326
  • Sisä-Suomi, Marko Moisio, 204
  • Lappi, Tarja Aavio-Järvelä, 218
  • Itä-Suomi, Kati Pussinen, 248
  • Oulu, Maarit Nyman, 157
  • Pohjanmaa, Jari Kivimäki, 406
  • Satakunta, Satu Joensuu, 271
  • Varsinais-Suomi, Susanna Kronlund, 260

Vaalitulos on vahvistamaton. Keskusvaalilautakunta vahvistaa tuloksen 4. huhtikuuta.

Ammattiliito JHL onnittelee lämpimästi kaikkia edustajistoon valittuja!