Siirry sisältöön

Näin valtion työ- ja virkaehdot muuttuvat: Liksat nousevat kesäkuussa, jaksotyön ongelmia saatiin korjattua

Valtiolle tehtiin 1+1 vuoden sopimus, joka nostaa palkkoja yleiskorotuksella. Sekä kaikki järjestöt ja työnantaja ovat nyt hyväksyneet sopimuksen.

Valtion uusi työ- ja virkaehtosopimus nostaa palkkoja ja korjaa työaikapulmia jaksotyössä. Lisäksi sopimuksessa päivitettiin muun muassa perhevapaiden ehtoja. Kaikki sopimuksen osapuolet ovat nyt hyväksyneet neuvottelutuloksen. Työntekijöitä edustivat valtion neuvotteluissa JHL, Ammattiliitto Pro ja Julkisalan koulutettujen etujärjestö Juko. Työnantaja on Valtion työmarkkinalaitos.

Yleiskorotus maksuun kesäkuussa

Valtiolla maksetaan tänä vuonna 2,0 prosentin yleiskorotus palkkoihin. Korotukset tulevat voimaan 1. kesäkuuta.

Korotus mätkäistään myös tehtäväkohtaisten palkanosiin taulukoihin ja sitä vastaaviin palkkoihin ja henkilökohtaisiin palkanosiin.

Yleiskorotusta vastaavasti tarkistetaan myös muita palkanosia, jotka määräytyvät suhteessa taulukkopalkkoihin.

Uusi sopimus on kaksivuotinen eli se on voimassa 1.3.2022–29.2.2024. Sopimus on kuitenkin malli 1+1 vuotta. Sopimus voidaan siis irtisanoa ensimmäisen vuoden jälkeen. Näin voidaan tehdä, jos toisen sopimusvuoden palkankorotuksista ei synny sopua 21.12.2022 mennessä.

Jaksotyöhön pitkään haettu muutos

Neuvotteluissa saavutettiin parannus jaksotyöhön liittyen. Muutos koskee lisä- ja ylityökorvausten maksamista silloin, kun työjakso tai työviikko yllättäen keskeytyy sairastumisen tai muun terveyteen liittyvän ja ennalta-arvaamattoman syyn takia. Lisiä koskevaa asiaa on käsitelty valtion sopimusneuvotteluissa jo vuosien ajan.

Perhevapaan ehtoja parannettiin ja termejä päivitettiin nykyaikaan

Perhevapaat uudistuvat vuoden 2022 elokuussa ja muutokset näkyvät myös työ- ja virkaehdoissa. Vanhemmuuteen liittyviä termejä tuotiin nykyaikaan myös valtion sopimuksessa. Nyt sopimuksessa puhutaan synnyttävästä vanhemmasta ja toisesta vanhemmasta.

Synnyttävä vanhempi saa perhevapaasta palkkaa yhteensä 72 arkipäivältä. Määrä vastaa nykyistä käytäntöä

Toiselle vanhemmalla maksetaan jatkossa palkka 18 arkipäivältä. Parannus nykytilaan on tuntuva. Aiemmin toiselle vanhemmalla maksettiin palkkaa 6 arkipäivän mittaiselta perhevapaajaksolta.

Valtion neuvottelutulos 2022, esittelydiat (pdf, 417 kt)

Valtion virka- ja työehtosopimus 2022–2024, neuvottelutuloksen esittelydiat (pdf, 405 kt)

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee

Uutista päivitetty 4.3., lisätty linkit neuvottelutulokseen ja sen esittelyyn.