Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvotteluissa konkretiaa – työnantaja esitti allekirjoituspöytäkirjan luonnoksen

Kunta-alan sopimusneuvotteluissa 27. helmikuuta oltiin konkretian äärellä, kun pääneuvotteluryhmä sai nähtäväkseen ensimmäisen luonnoksen KVTES:n allekirjoituspöytäkirjasta. Lisäksi keskustelussa oli tulevien hyvinvointialueiden luottamusmiesjärjestelmä.

Neuvottelut kunta-alan uudesta työehtosopimuksesta ovat käyneet kuumana koko viikonlopun. Pääneuvotteluryhmä kokoontui sekä lauantaina että tänään sunnuntaina Helsingin Kuntatalolla.

Kunta-alan pääneuvotteluryhmä sai tänään 27. helmikuuta käsiteltäväkseen ihan konkreettisia tekstiesityksiä, kun työnantaja esitti ensimmäisen luonnoksen kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) allekirjoituspöytäkirjasta. Allekirjoituspöytäkirjassa määritetään tärkeitä yhteisiä asioita kuten sopimuskausi, palkankorotukset ja perhevapaiden uudistus. Tänään ei vielä puhuttu numeroista palkankorotusten suhteen, mutta korotusten rakenteesta ja ajankohdista puhuttiin. KVTES:n allekirjoituspöytäkirjan merkitys on keskeinen koko kunta-alan osalta, koska se heijastuu myös muihin kunta-alan sopimuksiin.

KVTES:in allekirjoituspöytäkirjan lisäksi tänään käsiteltiin ensi vuonna käynnistyvien hyvinvointialueiden luottamusmiesjärjestelmää. Järjestelmää ei vielä ole, koska hyvinvointialueet ovat aivan uusia työnantajia. Erityisesti pinnalla keskusteluissa olivat periaatteet, jolla järjestöt saavat tulevaisuudessa asettaa luottamusmiehiä hyvinvointialueilla. Periaatteet tulevat osaksi työehtosopimusta.

Periaatteiden luomisessa haastavaa on se, että hyvinvointialueiden organisaatiot, toiminnot ja henkilöstöhallinnolliset rakenteet ovat vasta muotoutumassa. Tällä kaikella on merkitystä siihen, minkälainen luottamusmiesorganisaatio kannattaa luoda, kertoo JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.

Luottamusmiesten määrä, ajankäyttö ja toimialueet neuvotellaan paikallisesti hyvinvointialueilla. Järjestelmä tulee siis toimimaan samalla tavalla kuin kunnissa.

Videolla JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch kertoo päivän tapahtumista.

“Ratkaisua haetaan varmasti viimeiseen asti.”

Neuvottelut kunta-alan työehdoista jatkuvat heti huomenna maanantaina 28. helmikuuta. Pääneuvotteluryhmä kokoontuu puolen päivän aikaan ja tiedossa saattaa olla pitkä päivä.

– Maanantai on kuluvan sopimuskauden viimeinen päivä, joten ratkaisua haetaan varmasti viimeiseen asti, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Huomenna on siis viimeinen päivä, kun nykyinen työehtosopimus on voimassa kunta-alalla. Jos neuvottelutulosta ei synny huomenna, ala siirtyy sopimuksettomaan tilaan. Se tarkoittaa, että tämänhetkiset ehdot pysyvät voimassa kunnes uusi sopimus saadaan aikaiseksi.

Työntekijöitä näissä neuvotteluissa edustavat Julkisen alan unioni JAU:n kautta JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote (Tehy, Super ja Spal) sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Työnantajaa edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lisätietoja: 

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, 040 728 9046 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee