Siirry sisältöön

JHL:n Päivi Niemi-Laine: Hankintalain uudistus turvaa palvelut koko Suomessa

Hankintalain uudistus tähtää vastuullisempiin julkisiin hankintoihin. Niukkojen resurssien oloissa kannattaa nostaa inhouse-yhtiöiden ulosmyyntirajaa, jotta julkisten toimijoiden yhteistyöllä voidaan säästää resursseja ja turvata palveluita myös harvaan asutuilla alueilla.

-Yksityiset yritykset tavoittelevat voittoa ja toimivat siellä, missä voittoa on saatavissa. Harvaan asutuilla alueilla, joilla asiakkaita on vähän, markkinamekanismit eivät aina toimi, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

-Kun syrjäseutujen palveluita turvataan julkisilla toimilla, inhouse-yhtiöiden ulosmyyntirajan nostaminen helpottaisi harvaanasuttujen alueiden palveluiden järjestämistä.

JHL:n mielestä hankintalakia tulee muuttaa ja ulosmyyntirajaa nostaa 20 prosenttiin eli direktiivin sallimaan ylärajaan sekä 500 000 euron raja tulee poistaa.

Suomessa on perusteltu muuta EU:ta tiukempaa sääntelyä sillä, että sidosyksiköt voisivat suuremman ulkoisen myynnin kautta vääristää kilpailua markkinoilla ja hyödyntää vaikkapa kunnalta kilpailuttamatta saatuja hankintoja suhteessa yksityisiin yrityksiin.

-Kuitenkin suuri osa esimerkiksi kunnan tai kuntien yhteisesti omistamien sidosyksiköiden palvelujen myynnistä kohdistuu omistavalle hankintayksikölle, omistajan toisille sidosyksiköille ja muille julkisen sektorin toimijoille eikä yksityisille yrityksille.

Niemi-Laine muistuttaa, että kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreessa selvityksessä vain 3 % julkisyhteisöjen sidosyksiköiden ulosmyynnistä suuntautui yksityisille markkinoille.

-Rajan nostaminen helpottaisi yhteistyötä ja toisi tuottavuushyötyjä.

Lue myös Päivi Niemi-Laineen blogi Hankintalakikeskustelussa on mennyt puurot ja vellit sekaisin

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772