Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvotteluissa tunnelma tiivistyy – näkemyserot alkavat paljastua

Kunta-alan pääneuvotteluryhmä oli maanantaina ahkerana. Parin tunnin tapaamisessa neuvotteluovi avattiin ammolleen, ja pöydässä palloteltiin muun muassa sopimuskauden pituutta ja palkankorotusten mahdollista rakennetta. Näkemyseroja alkaa tulla esiin. Yksi päätöskin tehtiin: pääneuvotteluryhmä ja muut neuvotteluryhmät kokoustavat tästä lähtien kasvokkain, koronasta huolimatta.

Kunta-alan pääneuvotteluryhmässä päästiin maanantaina 7. helmikuuta varsinaisiin aiheisiin, kun keskustelu KVTES:n, SOTE-sopimuksen ja hyvinvointialojen tulevan työehtosopimuksen sidonnaisuuksista, tulevan sopimuskauden pituudesta, mahdollisten palkankorotusten rakenteesta ja palkkaohjelmasta aloitettiin.

Ammattiliitto JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karraschin mukaan neuvotteluilmapiiri alkaa selvästi lämmetä.

– Vaikka keskustelut ovat vielä alkutekijöissään, on jo selvästi havaittavissa ristivetoa monista seikoista. Vielä ei syntynyt yhteistä näkemystä siitä, kuinka sidoksissa sopimukset ovat toisiinsa. JHL:n kanta on, että olemassa on vain yksi pääsopimus ja pääneuvotteluryhmä, jonka ratkaisuja muut kunta-alan ja hyvinvointialueiden sopimukset peesaavat.

Neuvottelujen kulusta Karrasch kertoo, että muun muassa JHL:n vaatimasta palkkaohjelmasta KT haluaa tietää enemmän. Sitä käsitelläänkin seuraavassa tapaamisessa, 17.helmikuuta.

Palkankorotusten rakenteesta puhuttaessa kävi ilmeiseksi, että KT hakee odotetusti merkittäviä paikallisia eriä. Järjestöt eivät tästä innostu.

Myös sopimuskauden pituudesta syntyi hyvinkin erilaisia näkemyksiä.

– Järjestöjen mielestä sopimusratkaisun sisältö lopulta ratkaisee, kuinka pitkä sopimuskaudesta tulee, Karrasch toteaa.

Kaikki kunta-alan neuvotteluryhmät kokoontuvat tästä eteenpäin kasvokkain. Näin päätettiin maanantai-illan tapaamisessa. Ammattiliitto JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karraschin mukaan kiveen tätä päätöstä ei kuitenkaan hakattu.

– Tästä eteenpäin todellakin kokoonnumme niin sanotusti ”livenä”, mutta hinnalla millä tahansa se ei tule tapahtumaan. Terveysturvallisuus edellä mennään. Emme halua tilannetta, että neuvottelut halvaantuvat, jos sairastumisia tulee. Onhan kiistämätön tosiasia, että neuvottelutoiminnan oleellisena osana ovat kehonkieli, eleet ja ilmeet. Ne viestittävät todella paljon.

Pääneuvotteluryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 17. helmikuuta. Sitä ennen sopimusalakohtaiset neuvottelu- ja työryhmät kokoontuvat tiiviiseen tahtiin. Ne käsittelevät niiden vastuulle kuuluvia tavoitteita.

Katso neuvottelujohtaja Kristian Karraschin tiivistelmävideo maanantain neuvotteluista.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee

Uutiseen lisätty video 8.2.2022 klo 10.03.