Siirry sisältöön

Neuvottelut käynnissä monilla aloilla, tapaamisissa odottava tunnelma: Näin neuvoteltiin tällä viikolla

Kuluneella viikolla edistettiin sekä yksityisen että julkisen alan neuvotteluita. Osa työehtosopimuksista umpeutuu jo tammikuun lopussa. 

Ammattiliitto JHL:n asiantuntijat kävivät kuluneella viikolla sopimusneuvotteluita tiivistyvään tahtiin. Kunta-alalla osapuolet iskivät tavoitteensa virtuaaliseen neuvottelupöytään. Keskustelu liikkui vielä sangen yleisellä tasolla. Myös kunta-alan teknisen sopimuksen neuvottelut ovat käynnissä, vaikkakin aloituksessa on ollut pientä haparointia. 

Kunta-alan tuntipalkkaisten tes-neuvotteluissa (TTES) tarkasteltiin tällä viikolla alustavasti JHL:n asettamia neuvottelutavoitteita. Neuvottelupöydän henki on ensimmäisissä tapaamisissa ollut toistaiseksi hyvä. JHL on kuitenkin tehnyt selväksi sen, että tuntipalkkaisille oman sopimuksen säilyttäminen ja kehittäminen on erittäin tärkeä asia.  Sopimusasiantuntija Karita Alanko avaa tuoreessa blogissaan JHL:n näkemyksiä ja tavoitteita. 

Tunti-tessin neuvottelut alkaneet hyvässä hengessä – oma sopimus tärkeä tuntipalkkaisille

Valtion sopimusneuvottelut ovat tunnusteluvaiheessa, viikon keskusteluissa käytiin läpi tulevien kokousten teemoittamista eri asiakokonaisuuksiinsa. 

Mutkikas tie sote-sopimukseen

Sote-sopimuksen neuvotteluryhmässä esiteltiin sopimustavoitteet. Työantaja KT:lla on kunnianhimoisia tavoitteita työaikojen suhteen, jotka liittyvät etenkin eri työaikamuotojen määrään. Sekä työntekijöiden että työnantajan edustajat haluavat tarkentaa ruokataukoon liittyviä määräyksiä, koska aihe on tuottanut paljon kiistoja. JHL:n tavoitteena on, että mahdolliset muutokset työaikamääräyksiin koskevat sekä sote-sopimusta että kuntien KVTES-sopimusta.  Vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi

Sopimuksen solmimista mutkistaa se, että liitoilla on keskenään erilaisia näkemyksiä muun muassa siitä, miten KVTES:n määräykset vaikuttavat sote-alaan. Osa järjestöistä haluaa irrottaa, että sote-sopimus ja KVTES erotetaan toisistaan kokonaan. 

Finavia aloitti, osa Paltan aloista lähellä sopimuskauden loppua

 Yksityisen alan pöydissä istuivat varsinkin JHL:n ja lukuisten Paltan sopimusten neuvottelijat. Uudistuva perhevapaalaki nousi esille useissa neuvotteluissa. 

Paltan erityisaloilla odotetaan yhä työnantajan tarkempia esityksiä. Raskoneen neuvotteluissa puolestaan työnantajan tavoitteita on jo päästy perkamaan. Senaattikonsernin neuvottelut jatkuivat, mutta asioiden käsittely on yhä alkutekijöissään. 

Neuvonta-alalla ja urheilujärjestöissä tavattiin viikon mittaan useampaan kertaan, hyvästä syystä. Molemmat sopimukset ovat voimassa enää 31.1. saakka. Samaan aikaan päättyvät sekä Työväenperinnelaitoksen että työkeskusten sopimukset. Niistäkin neuvoteltiin tällä viikolla. 

Lentokenttäyhtiö Finavian neuvottelut alkoivat torstaina, sopimusta yhtiössä riittää vielä helmikuun loppuun. 

Henkilökohtaisten avustajien sopimus eli Heta-tes päättyy vasta huhtikuussa, mutta sopimustunnustelut aloitettiin jo keskiviikkona 26.1. neuvotteluaikojen perkaamisella. Sopimuksesta JHL:n kanssa neuvottelee työnantajapuolella Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee