Siirry sisältöön

Neuvottelumylly käynnistyy vähitellen – Näin JHL neuvotteli työehdoistasi tällä viikolla

Korona karkotti työehtojen sopimusneuvottelijat etäyhteyksien päähän, mutta se ei ole hidastanut neuvottelujen käynnistämistä. Kunta-alalla oman rupeamansa aloittivat tällä viikolla muun muassa SOTE-sopimuksen ja perhepäivähoitajien neuvotteluryhmät. Myös kirkon alan neuvottelijat tapasivat ensimmäisen kerran.

Tammikuun kolmas viikko alkoi SOTE-sopimuksen neuvottelujen avaamisella. Ensimmäisessä tapaamisessa sovittiin lähinnä neuvotteluaikatauluista. Neuvottelutavoitteita järjestöt eivät vielä jättäneet, niiden aika on seuraavassa tapaamisessa, 26. tammikuuta. Vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi pohtii tuoreessa neuvottelublogissaan tulevaisuuteen katsomista lyhytnäköisen korona-ajattelun sijaan.

Perhepäivähoitajien liitteen 12 ensimmäinen tapaaminen sujui rakentavissa merkeissä. Vaikka neuvottelutavoitteita ei vielä jätettykään, keskusteluihin nousi jo yksi JHL:n tavoitteista: jo useamman vuoden työn alla olleen kiinteään kuukausipalkkaan siirtymisen. JHL:n sopimusasiantuntija Marja Lehtonen avaa tuoreessa blogissaan tätä tavoitetta tarkemmin. Seuraavan kerran neuvottelijat tapaavat tiistaina 1.2.

Myös kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) sopimusneuvottelut on käynnistetty. Sopimustavoitepapereita ei vielä jätetty, mutta neuvottelut on aloitettu positiivisessa ja hyvässä hengessä. Alustavia keskusteluja on käyty muun maussa palkkausjärjestelmästä ja palkkaryhmistä. Neuvotteluajat on sovittu helmikuun 2022 loppuun viikoittain.

Kunta-alan teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (TS) neuvottelut ovat JHL:n lainopillisen erityisasiantuntija ja sopimusasiantuntija Hannu Moilasen mukaan alkaneet yskähdellen. Ensimmäisessä tapaamisessa saatiin kohtalaisen vääntämisen jälkeen sovittua tulevat neuvotteluajat. Moilasen arvioi, ettei neuvotteluista tule millään tavalla helppoja. Yhtenä vakavana hidasteena on se, että vastapuolella, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantaja KT:lla ei ole selvää linjausta siitä, missä teknisten sopimuksen jatkosta päätetään.

Hannu Moilanen avaa teknisten sopimuksen hankalaa neuvottelutilannetta maanantaina 24.1. julkaistavassa blogissa.*

Valtion sopimusneuvottelijat tapasivat tällä viikolla toistamiseen. JHL, Pro ja Juko jättivät tässä tilaisuudessa neuvottelutavoitteensa. Tavoitelistalla ovat muun muassa yleiskorotuksiin painottuva, ostovoimaa parantava palkkaratkaisu, palkkausjärjestelmän kehittäminen ja palkallisten perhevapaiden pidentäminen.

Kirkon KirVESTES neuvottelut avattiin viikon puolivälissä. Sopimusosapuolet jättivät omat neuvottelutavoitteensa. JHL painottaa tavoitteissaan muun muassa ostovoimaa korjaavia palkankorotuksia ja perhevapaauudistuksen huomioimista.

Avaintan sopimusneuvotteluissa keskusteltiin palkkausjärjestelmästä ja sen kehittämisestä sekä palkkatietojen tiedon saatiin liittyvistä asioista. Molemminpuoliset tavoitteet esitellään seuraavassa neuvotteluryhmän kokouksessa 2. helmikuuta. Sopimusasiantuntija Riitta Rautiainen avaa JHL:n näkökantoja blogissaan ”Avaintalaisten ostovoimaa ja työhyvinvointia parannettava tällä neuvottelukierroksella”.

Yksityisillä aloilla neuvottelut ovat jatkuneet neuvonta-alalla, Finnverassa, urheilujärjestöissä, Senaatti-konsernissa ja Campustassa.

Ensi maanantai 24.1. on neuvottelujen osalta varsinainen ”super-maanantai”. Silloin neuvotteluja jatketaan kunta-alan pääneuvotteluryhmässä, valtion, kirkon ja kuntien teknisten sopimusten osalta. Virtuaalisen neuvottelupöydän ääreen tulevana maanantaina kokoontuvat myös neuvonta-alan rukosopimuksen, työväenperinnelaitoksen, urheilujärjestöjen ja Campustan sopimusneuvottelijat.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee

* Hannu Moilasen blogi julkaistu ja linkitetty uutistekstiin 24.1.2022 klo 10.07