Siirry sisältöön

Korona-aika ei anna oikeutta laiminlyödä yt-neuvotteluja

Rauman kaupunki esittää sotepalveluidensa määräaikaista vähentämistä koronapandemian ja henkilöstön rekrytointivaikeuksien vuoksi. Työnantaja ei ole kertonut asiasta henkilöstölle eikä yhteistoiminnallisia keskusteluja ole käyty. Henkilöstö on saanut tiedot mediasta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kysyy, että millä oikeudella Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johto laiminlyö yhteistoimintaneuvottelut. Rauman kaupunki on kertonut Satakunnan Kansassa 11.12.2021, että sotepalveluita esitetään vähennettäväksi määräaikaisesti koronapandemian ja henkilöstön rekrytointivaikeuksien vuoksi.

Työntekijät ovat saaneet lukea lehdestä nämä työnantajan yksipuoliset aikeet.

– Työelämän lainsäädäntö on koronatilanteesta huolimatta voimassa. Lait ovat myös työnantajaa velvoittavia. Palveluja ja toimintoja ei voida vähentää yksipuolisesti sanelemalla. Nyt on istuttava yhteisen pöydän ääreen ja käytävä yhteistoimintaneuvottelut työntekijöiden ja työnantajan välillä, vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Rauman kaupungin on aloitettava yt-neuvottelut välittömästi. Toimintojen sulkeminen ja henkilöstön siirtämiset toisiin tehtäviin eivät ole mikään pikkujuttu tai ilmoitusluontoinen asia.

– Ei riitä, että työnantaja toteaa lehdessä, että henkilöstö ei jaksa ja sairauslomat ovat lisääntyneet. Yhteistoimintaneuvotteluissa on sovittava ratkaisuista ja toimenpiteistä henkilöstön jaksamisen tukemiseksi. Keinoja on olemassa, jos vain tahtoa löytyy. Esimerkiksi palkanlisät ovat yksi erinomainen keino selättää rekrytointivaikeudet, Niemi-Laine toteaa.

Yhteistoimintaneuvottelut on käytävä aina sellaisessa vaiheessa, että työntekijät voivat todella vaikuttaa. Henkilöstön ja työnantajan välisen vuorovaikutuksen on toteuduttava aidosti eikä sanelupolitiikalla. Hyvä yhteistoiminta tuottaa ennen kaikkea yhteistä sitoutumista ja yhteistä ymmärrystä.

Lisätietoja
puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772