Siirry sisältöön

Kuntatyö2030 -gaalassa palkitaan oivaltavia ideoita, innostavia tekoja ja kekseliäitä kuntia – Katso suorana netistä 7.12.2021

Kunta-alan parhaita ja innostavimpia kehittämistekoja on kerätty jälleen Tekojen Torille. Tänä syksynä etsittiin lisäksi Suomen kekseliäintä kuntaa. Pääset seuraamaan palkintojenjakoa ja gaalaa suorana verkossa 7.12.

Kuntatyö2030 on valtakunnallinen kunta-alan työelämän kehittämisen ohjelma. Sitä toteuttavat ja rahoittavat yhteistyössä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä kunta-alan pääsopijajärjestöt eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry ja Julkisen alan unioni JAU ry. Päärahoittajana eri hankkeissa on TYÖ2030-ohjelma.

Tekojen tori puolestaan on nettiportaali ja osa Kuntatyö 2030 -kokonaisuutta, jossa tehdään maailman paras suomalainen kuntatyö näkyväksi.

Tekojen torilla on voinut – ja voi jatkossakin – kertoa kuntatyön isoista ja pienemmistä kehittämistyöstä: mitä ja miten kuntien työpaikoilla on kehitetty tai uudistettu toimintatapoja tai palveluja. Torilla voi käydä tutustumassa muiden kehittämistekoihin ja ottaa niistä mielellään vaikka mallia.

Hankehumppaa, mielipolkua ja päiväkotikotaa – muun muassa

Hyvä kiertämään -kampanja toi touko-syyskuun aikana Tekojen torille lähes 200 uutta kehittämistekoa eri puolilta Suomea. Valtaosa niistä koski opetus- ja kasvatus- sekä sosiaali- ja terveysalaa. Lisäksi saatiin paljon ratkaisuja, joissa kehitettiin koko organisaatiota. Tekoja ilmoitettiin 38 kunnasta ja 9 muusta kuntaorganisaatiosta.

Kampanjassa haettiin syyskuun 2021 aikana Suomen kekseliäintä kuntaa. Palkinnon saa kunta, joka on ilmoittanut syyskuussa eniten kehittämistekoja Tekojen Torille.

Iso osa tuolloin ilmoitetuista innovaatioista on jo saatu toteutettua ja ovat jo käytössä ja käynnissä kunnissa. Ja loputkin ovat valmisteilla.

Käy katsomassa mitä hienoa on esimerkiksi saatu aikaan:

Lempäälässä on luotu Mielipolku, joka tarjoaa kaikille kuntalaisille sekä työntekijöille hyvinvointia vahvistavaa ja korjaavaa, ilmaista hyvinvointipalvelua. Lempäälän psykiatrian yksikön hoidossa se toimii osana kuntoutussuunnitelmia ja ryhmätoimintaa.

Mielipolku on Lempäälän rantaympäristössä kulkeva kilometrin pituinen luontopolku. Polun varrella on mielikuvaharjoitteita, jotka tukevat rentoutumista ja mielen elpymistä luontoympäristössä. Mielipolku on avoinna yleisölle joka päivä kellon ympäri.

Limingan Hankehumpassa puolestaan on kehitetty pienelle kunnalle toimiva prosessi, joka mahdollistaa valtion sivistys- ja hyvinvointipalvelujen hankeresurssien hakemisen mahdollisimman helposti ja tehokkaasti.

Uudistetun mallin myötä kertynyt hankeosaaminen jää omaan kuntaan, koska hankekoordinaattorit ovat omia sivistys- ja hyvinvointipalveluiden työntekijöitä, päälliköitä ja johtajia. Toimintoja on pystytty viemään kiitettävästi myös kunnan pysyviin rakenteisiin.

Vantaalla puolestaan nousi esiin idea päiväkodin pihaan rakennettavasta kodasta, jota voitaisiin käyttää luontoryhmän kotipesänä. Tavoitteena oli luontotoiminnan lisääminen myös lähiympäristön päiväkodeissa.

Sopiva paikka löydettiin Jönsaksen päiväkodin pihasta. Piharemontin yhteydessä pihalle rakennettiin kota tulisijalla. Yhteistyötä tehtiin varhaiskasvatuksen ja tilakeskuksen kesken. Kodan valmistuttua päiväkotiin perustettiin kaksi 14 lapsen esiopetusryhmää, jotka toimivat metsässä ja kodassa.

Tekojen Torille on vuodesta 2015 alkaen jätetty lähes 870 kehittämistekoa, ne kaikki ovat luettavissa Kuntatyö2030 -sivustolla.

Kuntatyö2030 -gaala 7.12.2021 

Helsingissä Finlandia-talolla pidettävässä gaalassa palkitaan kunta-alan innostavimmat kehittämisteot, joita saatiin Tekojen torille Hyvä kiertämään -kampanjan aikana. Palkintoja jaetaan toimialoittain ja teemoittain. Palkintoja saa yli 20 kuntaorganisaatiota ja palkittavia kehittämistekoja on yli 50.

Tilaisuutta pääset seuraamaan täältä.

Ohjelma:

13.00-13.10    Musiikkiesitys
13.10-13.15    Tervetuloa gaalaan
13.15-13.25    Työmarkkinaosapuolten haastattelu
13.30-13.55    Lupa innostua ja toimia eri tavalla
14.00-14.05    Terveisiä TYÖ2030 -ohjelmalta
14.05-14.20    TAUKO
14.20-14.25    Musiikkiesitys
14.25-16.15    Palkintojenjako ja päätössanat