Siirry sisältöön

Tältä näyttää ammattiliitto JHL:n talous vuonna 2022: Sijoitukset ja säästöt entistä tärkeämpiä, jäsenhankintaan kiinnitetään tarkasti huomiota

Jäsenmaksujen tulot eivät riitä ensi vuonna kattamaan JHL:n toimintakuluja. Toiminnan rahoitukseen käytetään sijoitustoiminnan tuottoja ja kertyneitä säästöjä. Ammattiliiton tulot tippuvat selvästi, koska jäsenmaksua alennetaan reippaasti vuoteen 2021 verrattuna.

Ammattiliitto JHL:n kulut nousevat hieman, tulot laskevat selvästi vuoteen 2021 verrattuna ja tulos nousee plussalle sijoitustoiminnan avulla. Tältä näyttää JHL:n talousarvio vuodelle 2022. Edustajisto on juuri hyväksynyt budjetin syyskokouksessaan. 

JHL:n keräämät jäsenmaksutulot tippuvat selvästi vuoteen 2021 verrattuna, sillä edustajisto päätti laskea ammattiliiton jäsenmaksua.  

– Alempi jäsenmaksu tekee ammattiliitto JHL:stä ja sen jäsenyydestä entistä houkuttelevampaa. Tulojen väheneminen paikataan liiton vuosikymmenten aikana kertyneellä varallisuudella. JHL:n omaisuutta käytetään niiden hyväksi, joille se kuuluu, JHL:n talousjohtaja Jan Saarinen sanoo. 

Ensi vuonna liiton ja kassan yhteenlaskettu jäsenmaksu on vain prosentin. Tänä vuonna maksu on ollut 1,38 prosenttia. 

Jäsenmaksut ovat JHL:n merkittävin tulonlähde. Vuoden 2022 talousarviossa jäsenmaksutulot ovat tuntuvasti pienemmät kuin vuoden 2021 talousarviossa. 

Jäsenmaksut laskevat senkin takia, että JHL:ssä on vähemmän täyttä jäsenmaksua maksavia jäseniä kuin vuosi sitten. Jatkossakin ammattiliiton on satsattava jäsenhankintaan voimakkaasti, jotta jäsenmaksutulot eivät tippuisi dramaattisesti. 

Sijoitukset ja säästöt entistä tärkeämpiä

Vuonna 2022 ammattiliitto JHL:n tulot ilman sijoitustuottoja eivät riitä kattamaan kuluja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että JHL käyttää enemmän rahaa kuin se pystyy keräämään jäsenmaksutuloja. 

JHL:n tulos nousee kuitenkin plussan puolelle myös ensi vuonna, koska ammattiliitto on hoitanut omaisuuttaan hyvin. Tilikauden tulos sijoitustoiminnan tuottojen jälkeen on miljoonia plussia.

Kulujen maksamiseen käytetään sijoitustoiminnan tuottoja. Lisäksi tarvittaessa käytetään säästöjä, joita liitto on kerännyt vuosien varrella.  

– Vaikka sijoitukset ovat viime vuosina tuottaneet hyvin, tulevaisuus näyttää sijoitustuottojen osalta entistä epävarmemmalta.  JHL:n pitää jatkossakin huolehtia siitä, että liitto ei kuluta säästöjään liian nopeasti. Tämän hetken laskelmien perusteella voidaan arvioida, että vaikka pitkän aikavälin keskituotto liiton sijoituksille jäisi maltilliselle tasolle, jäsenmaksun alennus voidaan kompensoida tarvittaessa vuosikymmeniä eteenpäin, Jan Saarinen alleviivaa. 

JHL:n sijoitukset tuottivat vuonna 2021 mukavasti. Osa tuloista on kertaluontoisia: ammattiliitto myi suunnitelmien mukaan Kojamon osakkeita. Sijoitusten hyvä hoito on jatkossa yhä tärkeämpää, jotta JHL pystyy pitämään taloutensa pyörimässä.

Seuraa JHL:n edustajiston kokousta 27.–28.10. JHL:n TwitterissäFacebookissa  sekä jhl.fi:ssä!