Siirry sisältöön

JHL: Suunnitteleeko Vantaan kaupunki omistamansa Vantti-yhtiön myymistä?

JHL:n saamien tietojen mukaan Vantaan konsernijaosto käsittelee 11.10. kokouksessaan kaupungin omistaman Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n tulevaisuutta. Mahdollisuuksia on kaksi: Vantti jatkaa nykymallilla tai sen toiminnot myydään joko kokonaan tai osittain.

Vantaan kaupungin konsernijaosto aikoo 11. lokakuuta käsitellä kaupungin omistuksessa olevan Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n tulevaisuutta. Esityslistassa asian käsittely on merkitty salassa pidettäväksi. Vantin tulevaisuus oli esillä jo jaoston syyskuun kokouksessa, mutta silloin se jätettiin pöydälle kuukaudeksi.

Vantin henkilöstölle viime viikolla pidetyssä henkilöstöinfossa kerrottiin, että pohdinnassa on, jatkaako yhtiö nykymallilla vai myydäänkö sen toiminnot kokonaan tai osittain. Pohdinta perustuu aiemmin teetettyyn konsulttiselvitykseen, miten ja mistä kaupunki jatkossa hankkisi puhtaus-, ateria- ja kiinteistöpalveluita. Vantti tarjoaa kaupungille ateria-, puhtaus-, kiinteistö- sekä aula- ja turvapalveluja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kummeksuu asian valmistelun salaamista.

– Miksi Vantin tulevaisuutta käsitellään salaisena, mitä sillä tavoitellaan? En näe selvää syytä sille, miksi yhtiö haluttaisiin myydä. Kenen pussiin tässä nyt pelataan?, Niemi-Laine kysyy.

Viime vuonna voittoa tavoittelemattoman Vantin liikevaihto oli 49,1 miljoonaa euroa. Voittoa yhtiö tuotti 767 000 euroa.

– Vantaan kaupunginhallitus päättää siitä, paljonko Vantin tuottamat ateriat saavat maksaa. Miten esimerkiksi yhtiön ateriapalvelujen myynti muuttaisi tätä asetelmaa – heikentämällä työntekijöiden työehtoja ja aterioiden laatuako?, Niemi-Laine jatkaa.

JHL:n puheenjohtajan mukaan Vantin toimintojen myyminen merkitsisi sitä, että kaupungin päättäjien mahdollisuus vaikuttaa palveluiden laatuun ja saatavuuteen tulee heikkenemään. Hän perääkin päättäjiltä nyt vastuuta päätöksentekoon. Niemi-Laineen mukaan on pöyristyttävää, jos koronan takia äärimmilleen venynyt henkilöstö palkitaan yhtiön myynnillä.

– Vantin tarjoamista ateria-, aula- ja turvapalveluista palveluista osa siirtyy vuonna 2023 hyvinvointialueiden vastuulle. Näiden palvelujen tarjoajana Vantti voi kuitenkin olla edelleen. Hyvinvointialueet eivät ainakaan voi olla peruste mahdolliselle myymiselle, Niemi-Laine toteaa.

Lisätiedot: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772