Siirry sisältöön

JHL: Koronapassi laittaisi vauhtia Suomen talouteen, nyt on aika satsata työntekijöihin

Hallituksen kannattaa budjettiriihessä sijoittaa sosiaali- ja terveyspalveluihin, jotka kärsivät ammattitaitoisten työntekijöiden puutteesta. Lisää henkilökuntaa tarvitaan esimerkiksi vanhuspalveluihin, JHL muistuttaa. Suomella on varaa satsata palveluihin, sillä talouskasvu on nyt ripeää. Kasvuun saadaan lisävauhtia, kun palveluita ja yhteiskuntaa pystytään avaamaan koronapassin avulla.

Suomen talous on kääntynyt nopeaan kasvuun ja työllisyys kehittyy lupaavasti. Hallituksen kannattaa nyt parantaa suomalaisten palveluita. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle tarvitaan lisää osaavia ammattilaisia.

– Sote-alan töissä on huutava työvoimapula. Korona-ajan kiire voi pahentaa työntekijöiden poistumista alalta. Hallituksen pitää varmistaa, että palveluihin laitetaan jatkossa riittävästi rahaa. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Työehdoista neuvotellaan jälleen tulevana talvena. Työnantajat voivat helposti lisätä sote-ammattien houkuttelevuutta: se tarkoittaa parempaa palkkaa ja työehtoja, ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.

Työvoimapula pitää saada kuriin, jotta terveydelliset ja sosiaaliset ongelmat eivät pääse kasautumaan. Palveluiden laittaminen kuntoon on paitsi inhimillistä, myös huomattavasti halvempaa kuin vahinkojen paikkailu jälkikäteen.

Suomessa on jo saatu sitova henkilöstömitoitus ikäihmisten hoivapalveluihin. Nyt on aika laittaa kuntoon kotihoito, jonka avulla monen vanhuksen arki pysyy pyörimässä.

–  Pula työntekijöistä on niin paha, että osa vanhuksista jää ilman tarvitsemiaan palveluita. Kotihoidon rahoitus  on saatava kuntoon viipymättä. Kotihoitoon pitää välttämättä saada myös sitova henkilöstömitoitus.

Jotta palveluihin riittää rahaa, pitää Suomen työllisyysaste saada nousuun. Myös kokonaisveroastetta voidaan nostaa maltillisesti nyt, kun talous on saatu vauhtiin.

– Työn verotusta ei pidä kiristää, vaan veroja tulisi kerätä tulevaisuudessa enemmän omistuksista ja varallisuudesta. Maltillinen korotus kokonaisveroasteeseen petraisi valtion taloutta yli neljällä miljardilla vuosittain. Suomen kokonaisveroaste on esimerkiksi Ruotsia ja Tanskaa matalammalla tasolla JHL:n ekonomisti Youssef Zad sanoo.

Korona-pandemia on iskenyt myös Suomen talouteen, kun palveluita on pakon edessä rajoitettu rankasti. Rajoituksilla on pelastettu monen suomalaisen henki ja terveys. Nyt Suomi pitää saada auki, jotta talous ja työllisyys jatkavat kehitystä oikeaan suuntaan. Tässä kannattaa ottaa avuksi koronapassi.

– Passin käyttöönotto on parempi vaihtoehto kuin se, että Suomi laitetaan jälleen tiukasti kiinni. Passi ei kuitenkaan saa laittaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan tai jättää ihmisiä elintärkeiden palveluiden ulkopuolelle, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine selventää.

Niemi-Laine muistuttaa, että koronapassin avulla talouden rajoituksia on pystytty purkamaan muun muassa Saksassa ja Tanskassa.

Lue kaikki JHL:n kannanotot hallituksen budjettiriiheen.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772
Ekonomisti Youssef Zad 050 4754 055