Siirry sisältöön

Kehitysvamma-alan henkilöstöpula syventynyt koronan myötä – Tule mukaan parantamaan alan vetovoimaa

Vammaisala on jo pitkään kärsinyt henkilöstöpulasta, ja tilanne on edelleen kärjistynyt korona-aikana. Kun henkilökunnan poissaolot ovat lisääntyneet, sijaisia on ollut vaikea saada. Värikäs vammaistyö -kampanja tähtää alan houkuttelevuuden lisäämiseen.

Kehitysvammaliiton toteuttama kysely paljastaa korona-ajan karut seuraukset. Noin 70 prosenttia vastaajista kertoi, että korona on vaikuttanut työvoiman riittävyyteen ja lähes 80 prosentin mukaan sijaisia on ollut vaikea saada. Syynä on ollut muun muassa korona-altistusten aiheuttamat karanteenit.

Toimintaa jouduttu supistamaan

Työvoimapula on pitkään jatkunut ongelma kehitysvamma-alalla. Poikkeusaika on edelleen kärjistänyt työvoiman saatavuutta. Työntekijät ovat joutuneet joustamaan sekä tekemään pitkiä vuoroja ja ylitöitä entistäkin enemmän.

Monet esimiehet ovat paikka paikoin siirtyneet lähityöhön paikkaamaan henkilökuntavajetta. Työvuoroja on tehty vajaalla miehityksellä ja toimintaa on pitänyt jopa supistaa henkilöstöpulan vuoksi.

Miten käy palvelujen laadulle?

Tilanne vammaisalalla korona-ajan jälkeen huolestuttaa jo nyt alan järjestöjä.

– Kun pikkuhiljaa aletaan palata koronan jälkeiseen elämään, on vaarana, että uusi normaali on hyvin eriarvoistava, vammaisjärjestöjen tiedotteessa todetaan.

Osaavan työvoiman riittämättömyydestä kärsivät eniten kehitys- ja puhevammaiset ihmiset, jotka tarvitsevat paljon apua jokapäiväisessä elämässään. Kun riittämätön tuki alkaa vaikuttaa mahdollisuuksiin kommunikoida tai toteuttaa itsemääräämisoikeutta, elämänlaatu kärsii ja pahoinvointi lisääntyy.

Syntyy myös tilanteita, joissa ihmisten palveluntarve kasvaa, samoin niiden kustannukset. Järjestöjen mukaan nyt onkin viimeisiä hetkiä herätä ratkaisemaan henkilöstöpulaa.

Imago, palkka, koulutus ja johtaminen kuntoon

Jotta vammaisalalle riittäisi ammattilaisia myös tulevaisuudessa, JHL ja Kehitysvammaliitto käynnistivät vuoden 2020 alussa yhteistyössä Värikäs vammaistyö -kampanjan. Tämän vuoden loppuun asti kestävän kampanjan myötä alaa tehdään tutuksi ja houkuttavaksi etenkin nuorille.

Vammaisala ei välttämättä vetoa nuoriin ammatinvalitsijoihin, mikä johtuu osittain ennakkoluuloista ja siitä, että vammaisuus koetaan vieraaksi asiaksi. Värikäs vammaistyö -kampanjassa halutaankin nostaa esiin lisää tietoa ja jakaa hyviä kokemuksia alasta, mahdollisuuksista tutustua alan työhön sekä luontevista kohtaamisista vammaisten kanssa.

Järjestöt muistuttavat että ratkaisuja henkilöstöpulaan on etsittävä monesta suunnasta. On syytä joustavoittaa opintoja ja luoda yksilöllisiä opintopolkuja. Myös muuntokoulutusta alan vaihtajille tulee kehittää.

Työnantajien ja johtamisen merkitystä ei pidä väheksyä. Myös palkassa tulisi entistä enemmän näkyä työntekijän osaaminen, työtehtävien vaativuus ja vaikutus.

– Henkilöstön hyvinvoinnista ja työssä kehittymisen mahdollisuuksista on pidettävä huolta, tiedotteessa muistutetaan.

Tule keulakuvaksi lisäämään vammaistyön vetovoimaa!

Haluatko mukaan kampanjaan, jolla lisätään vammaistyön vetovoimaa? Värikäs vammaistyö -kampanjassa haemme edelleen vammaisalalla työskenteleviä tai alaa opiskelevia ihmisiä, jotka ovat innostuneita ja ylpeitä työstään.

nainen pitää lasta sylissä ja vieressä keltainen pehmolelu
Kuva: Sami Perttilä

Jos haluat vaikuttaa alasi näkyvyyteen ja arvostukseen ja olla mukana varmistamassa, että vammaisten ihmisten tueksi riittää osaavaa ja motivoitunutta henkilökuntaa, tule vapaaehtoiseksi mukaan Värikäs vammaistyö -kampanjaan!

Lue aiheesta lisää ja täytä lomake täällä.  Jokaiselle löytyy sopiva rooli ja tehtävät voidaan räätälöidä omaan elämäntilanteeseen sopiviksi.

Vammaistyön lähettiläät käyvät esimerkiksi kouluilla tai erilaisissa tapahtumissa kertomassa vammaistyöstä nuorille, jotka miettivät tulevaa ammattiaan. Lähettiläät toimivat myös omalla työpaikallaan kampanjan yhteyshenkilöinä.