Siirry sisältöön

JHL: Oulu hätiköi – ateria ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen jäädytettävä oikeuskäsittelyn ajaksi

Ammattiliitto JHL vaatii Oulun ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista jäädytettäväksi oikeuskäsittelyn ajaksi. Hallinto-oikeus ei ole vielä käsitellyt ulkoistamispäätöksestä Oulun kunta-alan yhteisjärjestö JHL ry:n tekemää kunnallisvalitusta, joten Oulun kaupungin tuoreimmat päätökset ovat hätiköintiä. 

Oulun kaupunginhallitus päätti 10.5.2021, että kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut siirretään liikkeenluovutuksena Compass Group Finland Oy:lle 1.10.2021 alkaen. Liikkeenluovutus koskee noin 270 työntekijää.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n Oulun kunta-alan yhteisjärjestö on tehnyt kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen Oulun valtuuston päätöksestä ulkoistaa kaupungin ateria- ja puhtauspalvelut. JHL on pyytänyt lokakuussa 2020 hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen, koska päätöksenteossa on tapahtunut laillisuusvirhe. Oulun kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt kokouksessaan ennen äänestämistä kuntalaista poikkeavaa äänestystapaa eikä äänestysjärjestystä. Äänestäminen suoritettiin kuntalaista ja Oulun kaupungin omasta hallintosäännöstä poikkeavassa järjestyksessä.

– Palveluntuottajan valinta on hätiköity päätös, sillä JHL:n tekemän kunnallisvalituksen käsittely on kesken. Oulu halveksii oikeusjärjestelmää ja kuntalakia edetessään asiassa. Oulun on jäädytettävä kaikki ulkoistamiseen liittyvät toimet oikeuskäsittelyn ajaksi, ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Mikäli kunnallisvalitus hyväksytään, ei koko ulkoistamispäätöstä ole olemassa ja palveluntuottajan valinta on mitätön.

Kilpailutuksen voittanut Compass Group on osa maailmanlaajuista konsernia. Yhtiö on ilmoittanut tämän vuoden tammikuussa irtisanovansa, osa-aikaistavansa ja lomauttavansa satoja työntekijöitä Suomessa.

Oulun kaupunginhallitus on ilmoittanut, että ulkoistuksen vuosittainen säästö olisi yli kaksi miljoonaa euroa.

– On ilmiselvää, että kahden miljoonan euron säästöt tarkoittavat käytännössä henkilöstön palvelussuhteen ehtojen heikentämistä. Työpaikkojen säilymisellekään ei ole mitään takeita. Järkyttävää, että Oulun päättäjät haluavat kylmäsydämisesti niistää 1800 euroa kuukaudessa ansaitsevien palkoista ja lomista. Pidämme tätä edelleen härskinä kaupungin työntekijöiden kyykyttämisenä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine jyrähtää.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi lokakuussa 2020 kaupungin epäreilut ulkoistamissuunnitelmat äänestyspäätöksellä. Ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamisessa äänet menivät tasan 33–33, ja valtuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok) ääni ratkaisi äänestystuloksen ulkoistamisen hyväksi.

JHL ei hyväksy jäsentensä työehtojen polkemista. Ensisijaisesti odotamme, että hallinto-oikeus kumoaa laittomasti syntyneen ulkoistamispäätöksen. Mikäli ulkoistaminen kuitenkin etenee, tulemme ottamaan yhteyttä uuteen työnantajaan ja vaatimaan ratkaisua siirtyvien työntekijöiden keskeisten palvelussuhteen ehtojen turvaamiseksi. Ratkaisun on ehdottomasti löydyttävä ennen liikkeenluovutusta.

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772