Siirry sisältöön

JHL:n ammattilaiset tukevat perheitä ja nuoria, kun matka aikuisuuteen on vaikea

Lastensuojelu auttaa nuoria vielä senkin jälkeen, kun mittarissa on 18 vuotta elämää. Täysi-ikäisten kohdalla puhutaan lastensuojelun jälkihuollosta.

Joskus taival nuoruudesta aikuiseksi on kivinen ja pitää sisällään lintsaamista, rahahuolia ja huumekokeiluja. JHL:n tähtiammattilaiset lastensuojelussa ovat kokeneet monia tarinoita ja toimineet lukemattomien nuorten ja perheiden tukena. Tässä kaksi tarinaa, jotka yhdistävät lastensuojelun ammattilaisten kokemuksia useista eri tapauksista.

16-vuotiaan Eetun arki menee raiteiltaan

Eetu, 16, on usein myöhästynyt kotiintuloajoista ja viime aikoina hän on alkanut viettää öitä poissa kotoa ilmoittamatta vanhemmille. Äiti on myös huomannut kultaisen kaulukorunsa hävinneen. Hän epäilee, että Eetu on varastanut sen.

Vanhemmat pelkäävät, että Eetu on sekaantunut huumeisiin. Tilanne on niin huolestuttava, että Eetu sijoitetaan kiireellisesti. Vastaanottoyksikön työntekijät selvittävät tilannetta Eetun kanssa muun muassa haastattelujen avulla.

Eetu myöntää käyttäneensä jonkin aikaa kannabista aina silloin tällöin. Hän haluaisi lopettaa, koska on huomannut kouluarvosanojensa laskeneen huolestuttavasti.

Eetu haaveilee eläinlääkärin ammatista ja tähtää lukioon. Häntä on kuitenkin jäänyt kalvamaan parin vuoden takainen riita äidin kanssa. Eetu on huolissaan myös kaverisuhteistaan, mutta hän ei ole pystynyt kertomaan asiasta aiemmin kenellekään.

Nuorisoasema auttaa

Eetu ja hänen vanhempansa saavat perhetapaamisissa tukea väliensä parantamiseen. Eetu pääsee asiakkaaksi nuorisoasemalla, josta hän saa tukea huumeidenkäytön lopettamiseen. Asemalla tuetaan myös Eetun psyykkistä hyvinvointia.

Käynnit nuorisoasemalla jatkuvat, kun Eetu palaa kiireellisen sijoituksen jälkeen takaisin kotiin. Perheessä alkaa myös monimuotoinen, perheterapeuttinen työskentely (MDFT-perheterapia), jossa pureudutaan nuorten päihde- ja käytösongelmiin.

Työ Eetun ja hänen perheensä tilanteen kohentamiseksi tuottaa tulosta. Eetu pääsee eroon päihteistä ja ryhtyy korottamaan arvosanojaan iltalukiossa.

Nella oppii ottamaan vastuuta

Nella muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan juuri, kun hän on täyttänyt 18 vuotta. Hän on ollut aiemmin lastensuojelun asiakkaana. Itsenäistyminen ja vastuun ottaminen omasta elämästä on toisinaan vaikeaa.

Nella päättää vastaanottaa lastensuojelun jälkihuollon palvelut, joita hänelle tarjotaan. Sosiaalityöntekijä suunnittelee tapaamiset ja käynnit eri asiantuntijoilla Nellan tarpeen mukaan. Palvelut tuottaa yksityinen taho.

Nella saa turvallisilta aikuisilta tukea arjen pulmiin, esimerkiksi Kelan hakemusten täyttämiseen ja tasapainoisen opiskelija-arjen rakentamiseen. Myös raha-asioihin ja ravitsemukseen saadut neuvot tulevat tarpeen.

Tavoitteena nuoren turvallinen kasvu

Jälkihuollosta tulee tärkeä tuki Nellalle, kun siirtyy itsenäiseen elämään siirtymisessä, muuttaa omaan kotiin ja alkaa pyörittää omaa arkeaan.

Ravintola-alan opinnot etenevät hyvällä tahdilla ja Nella löytää myös osa-aikatyön kahvilasta.

Lastensuojelun tavoitteena on turvata nuoren turvallinen kasvu ja kehitys kokonaisvaltaisesti. JHL:n ammattilaiset auttavat sinua tässä tärkeässä tavoitteessa.

Tutustu lastensuojelualan monipuoliseen työhön JHL:n #18vuodentakuu -kampanjassa.