Siirry sisältöön

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan ruokaa iloisen sydämellisesti

Satoja päiväkoteja, kouluja ja niiden yhteydessä toimivia ruokapalveluiden tuottajia osallistuu sydänterveyden teemaviikkoon 18.–25.4.2021. Viikon teemana on "Iloa ruuasta".

Sydänviikon tämän vuoden tavoite on lisätä nimenomaan lasten ja perheiden ruokailoa sekä innostaa yhdessä syömiseen ja ruuanvalmistukseen.

Lasten ruokakasvatus on syömisen lisäksi muun muassa puhetta, leikkiä, askartelua, tarinoita ja erilaisia kokeiluita. Itse tekeminen ja osallistuminen auttavat lapsia kiinnostumaan ja innostumaan kasviksista ja ylipäätään uusista ruoista.

Arviolta 20 000 esikoululaista sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilasta tutustuu ruokailoon ja -rohkeuteen erityisesti lapsille suunniteltujen materiaalien välityksellä. Materiaaleissa seikkailevat Nepe ja Rotta Ronkeli -hahmot, jotka herättelevät iloa ruokailuun sekä lisäävät hyväntuulisia keskusteluja päiväkotien, koulujen ja kotien ruokapöytiin.

Esi- ja alkuopetusikäisille on suunniteltu tehtävävihkonen ja sivuilta löytyy lisäksi pienemmille lapsille ideoita ryhmässä yhdessä tehtäväksi.

Kunnissa tarjolla Sydänmerkki -aterioita

Sydänviikko näkyy ympäri Suomea myös paikallisten sydänyhdistysten, -piirien sekä Sydänliiton valtakunnallisten jäsenjärjestöjen toiminnassa.

Iloa ruuasta -teemaviikon järjestävät Sydänliitto, Neuvokas perhe   ja Sydänmerkki. Sydänmerkki -tuotteet on kehitetty helpottamaan terveyden kannalta parempien valintojen löytymistä. Merkin voi saada vain, jos tuote täyttää oman tuoteryhmänsä ravitsemuskriteerit.

Sydänmerkin tuotepäällikkö Mari Olli kertoo että reseptipankissa on lähes 600 ruokaohjetta, jotka auttavat terveellisemmän ruuan valmistuksessa.

– Reseptihausta voi valita esimerkiksi lapsille erityisen hyvin maistuvia tai kiireiseen arkeen sopivia helppoja ja nopeasti valmistuvia ruokaohjeita.

Hän muistuttaa, että koulujen ja päiväkotien ruuan terveellisyydestä huolehditaan: kymmenien kuntien ruokapalvelut tarjoavat lapsille Sydänmerkki-aterioita.