Siirry sisältöön

VR tylyttää koronan keskellä uurastavia konduktöörejä: Yhtiö käynnistää yt:t, joiden tarkoitus on vähentää työpaikkoja junissa

Konduktöörien työt vähenevät Lahden ja Kouvolan sekä Kouvolan ja Kotkan välillä kulkevissa junissa, jos VR:n toteuttaa Kaakkois-Suomeen liikenteeseen tekemänsä suunnitelmat. Muutos heikentäisi matkustajien turvallisuutta ja asiakaspalvelua.

VR pudotti tällä viikolla yt-pommin Kouvolassa työskentelevien konduktöörien niskaan. Yhtiö aloittaa tiistaina 15.4. yt-neuvottelut, jotka koskevat Kouvolan työpistettä. Kouvolassa työskentelee 26 konduktööriä ja yksi esihenkilö.

VR:n tarkoitus on vähentää konduktöörien töitä Kaakkois-Suomen junaliikenteessä. Yhtiö aikoo siirtää suuren osan Kouvolan palveluyksikön töistä Helsinkiin.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan VR pyrkisi tarjoamaan töitä kaikille yt-neuvotteluihin joutuville, mutta suurimmalla osalla porukkaa ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan töitä Helsingistä asti, kertoo JHL:n Raideammattilaisten osasto 72:n puheenjohtaja, konduktööri Tuomas Seppänen.

Suunnitelma tuli työntekijöille yllätyksenä

Kouvolan konduktöörit vastustavat yt-suunnitelmia mielenilmauksella perjantaina 9. huhtikuuta. Konduktöörit jäävät kotiin ja osa alueen junaliikenteestä peruuntuu.

– Työnantajalta tuli keskiviikkona yllättäen kutsu yt-neuvotteluihin 15. huhtikuuta alkaen. Sopeutustoimia on käynnissä jo nyt ja henkilökunnalla oli oletus, että koronan vuoksi tehdyt lomautukset riittävät kantamaan vaikean ajan yli, Tuomas Seppänen sanoo.

Raideammattilaiset JHL ry:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt moittii VR:ää siitä, että yhtiö ei kanna vastuuta henkilökunnasta, joka on antanut kaikkensa vaikeana poikkeusaikana.

– Tämä osoittaa työnantajalta huonoa pelisilmää. Konduktöörit ovat koronakriisin keskellä hoitaneet junien asiakaspalvelun kiitettävästi. Tässäkö on Kouvolan työpisteelle kiitos?

Järnstedtin mielestä suunnitelmat kannattaisi suosiolla kuopata.

– Vaikea nähdä, että muutoksen myötä esimerkiksi Lahti-Kouvola tai Kouvola-Kotka välillä asiakaspalvelu parantuu millään tavalla.