Siirry sisältöön

Kroppa ja pääkoppa kovilla – hallitse kuormitusta sosiaali- ja terveysalalla

Työterveyslaitos on koonnut laajan tietopaketin sote-alan työntekijöille ja yrittäjille siitä miten tunnistaa ja vähentää kuormitusta näissä rankoissa ammateissa. Pötki pitkälle! -suosituksissa muistutetaan myös, että työstä palautumisen voi aloittaa jo työpäivän aikana.

Työn fyysisiin kuormitustekijöihin pystytään vaikuttamaan turvallisilla työtavoilla, toimivilla työaikajärjestelyillä, esteettömillä työtilaratkaisuilla sekä erilaisilla työ- ja apuvälineillä.

Pötki pitkälle! -opas kysymyksineen auttaa tunnistamaan näitä kuormitusta aiheuttavia tekijöitä.  Tietopaketista löytyy laajemmin tietoa myös ergonomian hyödyntämisestä.

Stressi ja tunteet

Työn sopiva haastavuus lisää usein työnteon mielekkyyttä ja edistää toimintakykyä. Kuormitus muuttuu kuitenkin haitalliseksi, jos joutuu tekemään liian useaa työtehtävää samanaikaisesti.

Lisäksi kun työssä on paljon siihen kuulumattomia keskeytyksiä, käsiteltävä suuria tietomääriä sekä hallittava useita laitteita ja viestintäkanavia, saattaa työ muuttua stressaavaksi.

Tunnista stressi!

Tietopankki antaa lukuisia vinkkejä stressinhallintaan. Erilaisilla harjoitteilla on mahdollista vähentää niin stressiä kuin stressioireita.

Työhön vaikuttavat myös tunteet. Tietopankissa käydään läpi erilaisia psykososiaalisia tekijöitä ja avataan sitä, miten psyykkiset, sosiaaliset ja eettiset kuormitustekijät voivat olla käännettävissä voimavaroiksi.

Sosiaaliset suhteet ja työyhteisön tuki ovat merkittävä hyvinvoinnin lähde ja voimavara työssä. Niiden puuttuminen tai kielteisyys puolestaan voivat aiheuttaa kuormitusta ja johtaa hyvinvoinnin laskuun.

Tauota ja irrottaudu

Työkyvyn edistämisessä on olennaista, että työstä palautuminen aloitetaan jo työpäivän aikana. Pötki pitkälle!  -suositukset muistuttavat työn tauottamisen tärkeydestä. Tauolle sopii esimerkiksi taukojumppa tai lyhyt kävelylenkki. Hyvinvointia ja palautumista tukee myös terveellinen ravitsemus välipaloineen.

Uusien taitojen oppiminen vie ajatukset pois työstä.

Työpäivän jälkeen on tärkeää päästä irrottautumaan työstä. Siihen hyviä keinoja ovat esimerkiksi jonkun uuden asian opetteleminen, riittävä uni ja harrastukset. Työn vastapainoksi tarvitaan aikaa mukaville asioille, yhteiselle ajalle läheisten kanssa sekä joutenololle.


Haluatko kuulla lisää? TTL järjestää maksuttoman webinaarin aiheesta  tiistaina 20.4.  Lue lisää ja ilmoittaudu.