Siirry sisältöön

Lastensuojelu tukee, kun päiväkoti-ikäinen ei pysty hillitsemään itseään tai alakoululainen uppoaa liian syvälle digimaailmaan

Lastensuojelun tehtävä on taata lapselle turvallinen kasvuympäristö silloinkin, kun arjesta tuntuu pettävän pohja. JHL:n lastensuojeluammattilaiset auttavat myös päiväkoti- ja ala-asteikäisten perheitä.

JHL:n tähtiammattilaiset lastensuojelussa tukevat perheitä, jotta perheet pystyvät elämään mahdollisimman turvallista ja hyvää arkea.

Päiväkoti-ikäinen lapsi on monesti täynnä energiaa, ja toisilla lapsilla virtaa riittää liiaksikin. Välillä tilanteet pääsevät niin vaikeiksi, että varhaiskasvatuksen lisäksi tarvitaan lastensuojelua.

– Päiväkodissa eräs lapsi oli jatkuvasti levoton ja käyttäytyi vihamielisesti muita kohtaan. Kun lastenhoitajat keskustelivat vanhempien kanssa, kävi selville, että vanhempien voimat ovat lopussa. Illat kotona ovat kaaosta, nukkumaanmenosta ei tule mitään, sisarukset tappelevat keskenään ja isoin heistä mätkii pienempiä. Välillä toinen vanhemmista on ollut lähellä tempaista väsyneenä takaisin, eräs JHL:n lastensuojeluammattilainen kertoo.

Perheelle tarjottiin lastensuojelun kautta ympärivuorokautista perhekuntoutusta.

Perheessä myös vanhempien välit olivat kiristyneet, kun toinen vanhemmista karjui lapsille, jotta riitely loppuisi. Toinen vanhemmista puolestaan hermostui karjumisesta.

– Ratkaisu löytyi siitä, että perheelle tarjottiin lastensuojelun kautta ympärivuorokautista perhekuntoutusta. Siinä pyrittiin vakiinnuttamaan perheen arkirytmi. Myöhemmin perheelle tarjottiin kotipalvelua, jotta vanhemmat saavat välillä myös omaa aikaa. Tässä tapauksessa kävi hyvin, vanhemmat oppivat säilyttämään auktoriteettinsa ilman huutamista ja hermojen menettämistä. Lapsi oppi puolestaan olemaan päiväkodissa niin, että se ei haittaa muita.

Tehostettu perhetyö auttoi, kun lapsi eksyi pelimaailmaan

Monen alakouluikäisen maailma on nykyään täynnä digilaitteita. Joskus tietokoneet ja kännykät vievät liian voimakkaasti mukanaan. JHL:n lastensuojeluammattilainen kertoo, että välillä vanhemmat eivät selviä tilanteesta omin voimin.

– Lapsi saattaa jäädä aamulla pelaamaan tietokoneella, kun vanhempi lähtee töihin. Koulusta on paljon myöhästymisiä ja poissaoloja. Illalla lapsi ei lopeta pelaamista ja vanhempi katkoo nettipiuhoja, kun muu ei enää auta. Lapsi pelaa yölläkin kännykällä.

Tässä tapauksessa tilannetta mutkistaa vielä se, että lapsi asuu kahden vanhemman luona vuorotellen. Toisen vanhemman kotona aikuinen ei laita pelaamiselle mitään rajoja. Lopulta toinen vanhemmista ottaa yhteyttä lastensuojeluun ja kysyy, voisiko lapsen sijoittaa hetkeksi aikaa kodin ulkopuolelle.

– Keskustelun jälkeen tullaan siihen tulokseen, että kokeillaan ensin muita keinoja. Tehostettu perhetyö tapaa vanhempia ja auttaa heitä luomaan yhteiset pelisäännöt lapsen kanssa. Lapsen kanssa mietitään, mitä muuta voisi tehdä vapaa-ajalla. Hän haluaa aloittaa koripallon, ja lastensuojelusta tuetaan harrastuksen kustannuksissa.

JHL:n tähtiammattilaiset tarjoavat perheille 18 vuoden takuun, jonka avulla arjessa jaksaa paremmin

JHL aloitti helmikuussa 2021 kampanjan, joka nostaa lastensuojeluammattilaisten tärkeän työn esiin. Seuraa kampanjaa Facebookissa ja instagramissa tunnisteella #18vuodentakuu.