Siirry sisältöön

JHL:n tähtiammattilaiset tarjoavat perheille 18 vuoden takuun, jonka avulla arjessa jaksaa paremmin

Elämä lapsen tai nuoren kanssa voi venyttää huoltajien jaksamisen äärirajoille. JHL:n tähtiammattilaiset lastensuojelussa tukevat perheitä, jotta perheet pystyvät elämään mahdollisimman turvallista ja hyvää arkea. Ammattiliitto nostaa keväällä 2021 valokeilaan lastensuojelun ammattilaiset ja heidän työnsä.

Välillä perhearki vie voimat eikä ongelmiin tunnu löytyvän ratkaisuja. Silloin tarvitaan tukea, jota antavat ammattilaiset muun muassa neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

JHL:n tähtiammattilaiset lastensuojelussa auttavat perheitä, jotta arki olisi mahdollisimman turvallista ja hyvää.

Ensimmäinen tuki voi löytyä jo neuvolasta

Vanhemmat voivat saada lastensuojelun tukea jo ennen kuin lapsi syntyy. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun lapsen biologinen äiti kertoo neuvolassa, että hän käyttää satunnaisesti huumeita. Silloin asiasta tehdään ennakollinen lastensuojeluilmoitus. Kun laskettu aika on käsillä, perheelle haetaan paikkaa ensikodista, joka on erikoistunut päihteitä käyttäviin vanhempiin.

Synnytyksen jälkeen perhe muuttaa ensikotiin, päihteet jäävät pois elämästä ja elämään löytyy uutta sisältöä. Pieni vauva on huoltajilleen kaikki kaikessa. Kun perhe muuttaa omaan kotiinsa, he saavat tukea tehostusta perhetyöstä ja päihdehuollon avopalveluista.

Lastensuojelu tukee perheitä

JHL:n jäsenet työskentelevät ammattilaisina kaikilla lastensuojelun osa-alueilla, lastensuojelun avo-, sijais-, jajälkihuollossa.  Koulutukseltaan he ovat muun muassa sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja (AMK), sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Ammattinimikkeitä JHL:n ammattilaisilla on lukematon määrä. He  työskentelevät muun muassa lastensuojelun sosiaalityöntekijöinä, sosiaaliohjaajina, perhetyöntekijöinä ja lastenkodin ohjaajina.

Lastensuojelun tarkoituksena on tukea vanhempia lasten ja nuorten kasvatuksessa ja vaikuttaa lasten kasvuoloihin. Käytännössä lastensuojelutyö voi tarkoittaa aivan samoja palveluita, joita kunnat tarjoavat lapsiperheille. Myös näissä palveluissa työskentelee runsain mitoin JHL:n ammattilaisia.

Lapsen ja aikuisen kädet valkoisella taustalla.

Lastensuojelun avohuollon tukitoimena perheille pitää tarjota tukea, joka on oikein mitoitettua ja oikea-aikaista.  Lastensuojelun asiakkailla on oikeus myös erityiseen tukeen, esimerkiksi erityisperhetyöhön.

JHL aloittaa keväällä 2021 kampanjan, joka nostaa esiin lastensuojeluammattilaisten tärkeän työn. Seuraa kampanjaa Facebookissa ja instagramissa tunnisteella #18vuodentakuu.