Siirry sisältöön

Puhdasta voimaa! – JHL:läinen Minna Junni on puhtausalan vuoden esimies

Seitsemännen kerran käydyn Vuoden puhtausalan esimieskilpailun voiton vei tänä vuonna lappeenrantalainen Minna Junni.

Saimaan tukipalveluissa, Etelä-Karjalan Keskussairaalassa työskentelevä laitospalveluesimies Minna Junni vakuutti tuomariston positiivisella asenteellaan, ammattiylpeydellään sekä kyvyllään toimia innostavana ja esimerkillisenä tiimipomona. Vuoden puhtausalan esimiesvoittajan valinta oli yksimielinen.

Tyytyväinen alanvaihtaja

Minna Junni, 48, on työskennellyt yhtä soittoa Saimaan tukipalveluissa vuodesta 2007. Ensin keittiöpuolella ja viimeiset kymmenisen vuotta laitospalveluissa.

− Tuolloin pohdin, että ihminen voi aina oppia uutta. Ja onhan alanvaihtaminen virkistävääkin, Junni kertaa työtehtävien muutosta tyytyväisenä.

Kysymykseen mikä on nykyisessä tehtävässä parasta, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

− Ehdottomasti näiden omien ihmisten kanssa työskenteleminen, valtaosa työstäni on henkilöstöhallintoa.

puhtausalan esimieskilpailun voittaja Minna Junni työspisteellään
Minna Junni työpisteellään Etelä-Karjalan Keskussairaalassa.

Hän jatkaa, että päivät eivät koskaan ole keskenään samankaltaisia, ja työn vaihtelevuus onkin sen suola.

Yllätysilmoittaminen – ja voitto kotiin

Junni kertoo, että puhtausalan esimieskilpailun voitto oli upea kiitos tehdystä työstä. Jo kisaan mukaan ilmoittaminen toi tunteen, että hänen työssä noudattamansa linja on oikea.

− Mikä hienointa, niin kilpailuun minut ilmoitti oma työntekijä. Asia tuli yllätyksenä, ja vasta ensimmäisessä valitsijaraadin haastattelussa sain tietää, mistä on kyse ja kuka tämä vinkkaaja oli.

puhtausalan esimieskilpailun voittaja Minna Junni
Minna Junnin työkaverit osasivat odottaa esimiehensä voittoa. Onnittelukukat ja muut muistamiset oli hommattu jo etukäteen.

Kahden haastattelukierroksen jälkeen raati valitsi loppukilpailuun neljä finalistia. Viimeisen suorana nettilähetyksenä käydyn haastattelun ja paneelikeskustelun Junni hoiti kotiin vankalla asiantuntemuksella sekä karjalaisella sanavalmiudella.

Haastatteluissa kilpailijoilta kysyttiin muun muassa keinoja millä nostaa puhtauspalveluala näkyvämmäksi ja vetovoimaisemmaksi.

Minna Junnin mielestä markkinoinnissa tulisi korostaa alaa sekä monipuolisena että mielenkiintoisena. Hänen mukaansa myös vanhat uskomukset puhtausalan fyysisestä raskaudesta ja surkeista palkoista joutavat romukoppaan.

− Alamme teknistyy koko ajan, ja konevoimin tehdään jo nyt paljon. Työ on vähemmän kuormittavaa kuin ennen.

Korona nosti puhtausalan imagoa

Omassa työssään sairaalaympäristössä Junni kertoo koronan herättäneen vielä vuosi sitten paljon pelkoja. Mikä oli toki luonnollista.

− Tilanne oli kaikille uusi. Mitä erilaisimpia huhuja ja ”tietoa” liikkui ilmassa.

Junni kertoo, että paras keino työntekijöiden tukemiseen ja työhyvinvoinnin lisäämiseen poikkeusaikana on oikean ja aidon faktatiedon vieminen työyhteisöön. Myös kuunteleminen on ollut tärkeää pelkojen hälventämisessä.

− Saamme faktat suoraan sairaalan infektioyksiköstä, ja työntekijöiden kysymyksiin vastataan nopeasti, Junni toteaa.

Junni on pohtinut sitä, miten korona kaiken kauheuden keskellä on luonut uudenlaista arvostusta juuri puhtausalalle. On herätty näkemään, mikä on siivouksen ja puhtauden merkitys viruksien torjunnassa.

Hän huomauttaa, että puhtauspalveluala on syystäkin noussut valokeilaan pandemian aikana. Se on ollut ja tulee olemaan yksi avainammattialoista koronan kukistamisessa.

− Puhtauspalvelujen tärkeys kun korostuu ihan kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat.


Puhtausalan esimies on hyville ja innostaville, puhtausalaa eteenpäin vieville puhtausalan esimiehille myönnettävä kunnianosoitus. Valinnalla halutaan korostaa laadukasta esimiestyötä ja sen merkitystä henkilöstön hyvinvoinnissa sekä tuloksellisessa toiminnassa.

Kahden vuoden välein pidettävän kilpailun järjestävät SSTL Puhtausala ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Kiinteistötyönantajat ry, Palvelualojen työnantajat Palta ry ja Ammattiliitto Pro ry. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Marju Haarala, Tuula Jauhiainen-Ridell, Tiia Brax, Anna Huusko ja Tiina Korjula.