Siirry sisältöön

”Rokote on tie koronasta kohti normaalia”, JHL:n asiantuntija muistuttaa

Koronarokotteen ottaminen suojaa työntekijöitä vaaralliselta tartuntataudilta. Rokotteen turvallisuus varmistetaan tarkkaan ennen kuin se pääsee Suomen markkinoille. JHL:n jäsenten kannattaa ottaa Suomen terveysviranomaisten suosittelemat rokotteet.

JHL:n tähtiammattilaiset ovat pitäneet suomalaista yhteiskuntaa pyörimässä koko koronakriisin ajan. Hoitohenkilökunta, sairaaloiden siivoojat, bussien, junien ja raitiovaunujen kuljettajat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset eivät voi tehdä työtään etänä.

Vaikka kaikki pesisivät käsiään ahkerasti ja käyttäisivät kasvomaskia, työpaikalla tai työmatkalla voi saada koronatartunnan. Helpotusta tilanteeseen tuo koronarokote, joka on saapumassa Suomeen vuoden 2021 alkupuolella. Ensimmäiset rokotteet saatetaan pistää jo joulukuussa 2020.

– Rokotteen ottaminen on työsuojelukysymys. Vaarallista tartuntatautia vastaan kannattaa suojautua, JHL:n työelämäasiantuntija Merja Hyvärinen painottaa.

JHL:n työelämäasiantuntija Merja Hyvärinen.

Koronarokotteen ottaminen tulee voida tehdä työaikana, koska rokotteen ottamisesta on suurta hyötyä myös työnantajille.

Ensin rokotetaan hoitohenkilökunta ja riskiryhmät

Koronarokotus annetaan lääketieteellisen riskiarvion perusteella eli käytännössä ensin rokotetaan hoitohenkilökunta ja ikäihmiset sekä muut riskiryhmään kuuluvat. Vielä ei tiedetä, mihin mennessä kaikille suomalaisille tarjoutuu mahdollisuus rokotteen ottamiseen. Suomeen saatavien rokotteiden tarkka määrä on vielä joulukuussa 2020 arvoitus.

Suomalaisten rokotusjärjestys perustuu rokotestrategiaan, jonka hallitus hyväksyi joulukuussa. Monet JHL:n tähtiammattilaiset työskentelevät ammateissa, joissa ollaan tiiviisti tekemisissä ihmisten kanssa. Hyvärinen toivoo, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja koulujen henkilökunta voisivat saada rokotteen kohtuullisessa ajassa. Rokote olisi tärkeä myös henkilökohtaisille avustajille.

Mies auttaa kenkiä jalkaan pyörätuolissa istuvalle henkilölle

– Työtä tehdään asiakkaan kotona ja ”iholla”. Avustaja ei voi valita, hoidanko vaikeasti vammaista ihmistä vai en. Lisäksi työtä tehdään yleensä ihmisten kotona. Ne ovat kotirauhan piirissä eikä paikalle voi noin vain mennä tekemään työsuojelutarkastusta.

Koronarokote syntyi pikavauhtia, mutta turvallisuus varmistetaan ennen rokottamista

Hyvärinen korostaa, että rokotteen ottaminen on vapaaehtoista eikä työantaja voi millään tavalla pakottaa rokotteen ottamiseen. Kaikki eivät voi ottaa rokotetta terveyssyistä.

Rokote voi saada myyntiluvan vasta, kun se on todettu turvalliseksi.

JHL:n jäsenten kannattaa ottaa rokotukset, joita Suomen terveysviranomaiset suosittelevat. Koronarokotteen turvallisuus saattaa epäilyttää, koska koronarokote on valmistunut ennätysajassa.

Suomessa annettavia rokotteita kontrolloidaan tarkasti. Rokote voi saada myyntiluvan vasta, kun asiantuntijat ovat todenneet, että se on turvallinen ja tehokas. Myyntiluvan antamisesta päättää Euroopan komissio. Päätös tehdään Euroopan lääkeviraston arvion perusteella.

– Verkossa liikkuu paljon virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa rokotteista. On hyvä muistaa lähdekritiikki ja seurata viranomaisten jakamaa tietoa. Rokotetutkimusta on kuitenkin tehty maailmanlaajuisesti jo 200 vuotta. Moni muistaa ongelmat, joita liittyy sikainfluenssarokotteeseen, Hyvärinen pohtii rokotekriittisyyttä.

Hyvärinen muistuttaa, että sikainfluenssarokote perustui aivan eri tekniikkaan kuin koronavirusta vastaan tehty rokote.

Rokote on toistaiseksi ainoa turvallinen tapa, jolla koko väestö voi suojautua koronalta, Hyvärinen muistuttaa.

– Laumasuoja koronaa vastaan syntyy rokotusten myötä. Samoin on käynyt aiemmin muissa tartuntataudeissa.