Siirry sisältöön

Parhaimmat Kunteko-teot palkitaan päätösseminaarissa

Kunta-alan innostavimmat ja parhaimmat teot palkitaan Kunteko-ohjelman loppuseminaarissa tänään keskiviikkona 25.11. Kunteko-ohjelma on lähes kuuden vuoden ajan sparraamassa kuntakentän kehittämistoimintaa. Ohjelma on vahvistanut kehittämismyönteistä ilmapiiriä kunnissa.

Kunteko-ohjelmassa on noin kuusi vuotta uudistettu ja kehitetty kuntatyötä. Ohjelma päättyy vuoden lopussa. Yksi ohjelman keskeisistä tavoitteista on ollut tuoda kuntakentällä tehtävää kehittämistyötä näkyväksi. Kunteko on tarjonnut kuntatyöpaikoille kehittämispalveluja, sparrausta, kehittäjien valmennusta, työpajoja ja webinaareja ja Tekojen Torin, jossa kunnat ovat julkaisseet omia kehittämistekojaan.

Kuntekon loppuseminaarissa 25.11. palkitaan kymmeniä innostavimpia ja parhaimpia kehittämistekoja. Tilaisuus on kaikkien nähtävissä tänään kello 13 alkaen Youtubessa.

Palkintokategorioita on kahdeksan:

 • asuminen, kiinteistö ja ympäristö
 • elinkeino- ja yrityspalvelut
 • kadut ja liikenne
 • opetus ja kasvatus
 • sosiaali- ja terveysala
 • kulttuuri ja vapaa-aika
 • ruoka- ja siivouspalvelut
 • koko kuntaa tai organisaatiota koskevat kehitystytöt

Palkittavia ovat muun muassa:

 • Haminan Oma Nanny –toiminta, jossa perheet saivat halutessaan tuoda lapsen ulkoilemaan valvotusti sovitulle leikkipaikalle, mikä koronakeväänä antoi vanhemmille asiointi- ja hengähdystaukoja. Varhaiskasvatuksen työntekijät tarjosivat palveluja myös etänä.
 • Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL:n projekti metro- ja raitiovaunukuljettajien työn itsenäisestä kehittämisestä työhyvinvoinnin ja terveyden kohentamiseksi. Kuljettajat kehittivät työtään konsultin avustuksella, mm. kuntoiluohjeita päätepysäkillä seisomisen ajaksi.
 • Ylöjärven kaupungin kotihoidon VideoVisit-etähoito. Etäkäynnit tehdään aina sovittuna aikana ja sovituin tehtävin. Jos asiakas ei kyennyt selviytymään etänä sovituista toimista, hänen luokseen lähetettiin hoitaja. VideoVisit mahdollisti myös omaisyhteyden.

Katso tästä kaikki palkitut kehittämisteot.

Kunteko vauhdittanut kehittämistyötä kunnissa

Kunteko-ohjelma on vauhdittanut kehittämistoimintaa kuntakentällä. Se on myös luonut kehittämismyönteisempää ilmapiiriä. Tämä todetaan Kunteko-ohjelman loppuarvioinnissa.

 Yli 75 prosenttia vaikuttavuusseurantaan vastanneista koki Kuntekon tarjoamien palvelujen vaikuttaneen myönteisesti muun muassa kehittämistyön käynnistämiseen, edistämiseen, onnistumiseen ja jatkumiseen. Tekojen tori -verkkosivusto koettiin hyödylliseksi. Sitä kautta kunnat välittivät tietoa omista kehittämistöistään ja hyviksi koetuista käytännöistä.

Loppuarvioinnin toteutti MDI Public Oy. Se kokosi ohjelmasta kerätyt palautteet ja seurantatiedot yhteen sekä teki haastatteluja. MDI tarkasteli ohjelman vaikuttavuutta kunta-alan työelämän kehittämisessä, kuntien ja osallistuvien työyhteisöjen kokemuksia Kuntekon palveluista sekä ohjelman toteutuksen onnistumista.

Tutustu tästä Kunteko 2020 –ohjelman loppuraporttiin.

Kuntien kehittämistyö jatkuu

Kunteko-ohjelma päättyy kuluvan vuoden lopussa.  Kehittämistyö kunnissa ei pääty. Tekojen Tori kuntatyöpaikkojen kehittämistekojen ja kiinnostavien ratkaisujen paikkana säilyy. Lisäksi kunta-alan pääsopijajärjestöt JAU (JHL on tässä mukana), Juko, Sote ja KT ovat sopineet jatkavansa kunta-alan valtakunnallista työelämän uudistamista. Ne edistävät toimintatapojen uudistamista ja kehittämistä sekä huolehtivat tuloksellisuudesta ja työelämän laadusta kuntatyöpaikoilla.