Siirry sisältöön

JHL:n edustajisto koolla – Jäsenten sankarillinen toiminta koronakeväänä keräsi kiitosta: ”Ammattilaiset välittivät ja osoittivat yhteisvastuuta”

Suomi selätti koronakevään julkisen sektorin rautaisten ammattilaisten ansiosta. Seuraavaksi tarvitaan viisasta, heikompaa puolustavaa politiikkaa, muistuttavat JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä ja liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Hengissä selvittiin! Nimittäin koronakeväästä, joka aluksi uhkasi ravistella koko yhteiskunnan sijoiltaan.

JHL:n edustajiston sääntömääräinen, etäyhteyksin järjestetty kevätkokous lähti käyntiin helpottuneissa tunnelmissa keskiviikkoaamuna 26. elokuuta. Ilmassa oli myös ylpeyttä. Suomi ei olisi selvinnyt pandemian aiheuttamista haasteista keväällä ilman julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaisia.

JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä johtaa edustajiston kevätkokousta JHL-talolla Helsingissä.

– Jaloillaan ja elossa yhteiskunnan piti julkinen sektori, totesi JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä käynnistäessään edustajiston kevätkokouksen.

Edustajisto on JHL:n ylin päättävä elin. Edustajisto kokoontuu sääntömääräisesti kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kevätkokous siirtyi elokuuhun koronakriisin vuoksi.

JHL-talolla Helsingissä on paikalla vain kourallinen ihmisiä. JHL:n edustajiston kevätkokous käydään lähes täysin etäyhteyksin.

Huikeaa ammattitaitoa kriisin keskellä

Sirkka-Liisa Kähärä kehui vuolaasti ammattiliiton jäsenten valtavaa panosta poikkeustilan selättämiseen.

– Henkilöstön sitoutuminen ja ammattitaito vaativassa tilanteessa, jossa tehtävät vaihtuivat nopealla aikataululla, oli huikeaa. Julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset tekivät sen, mistä ovat kuuluisia. He välittivät muista ja osoittivat yhteisvastuuta.

Ole aina heikomman puolella. Palvelut kuuluvat kaikille.

Koronakriisi ei ole ohi ja erityisen kovilla ovat kunnat. Kähärä muistutti Sanna Marinin hallitusta siitä, että seuraavaksi on aika huolehtia kuntien elinvoimasta – ja kuntapäättäjiä siitä, että yksityistäjien ja palvelujen ulkoistajien kelkkaan ei pidä hypätä.

– Hallituksen budjettiriihen ykköstehtävänä on taata kuntien rahoituspohja, jotta palvelut toimivat ja työllisyys pysyy korkeana.

– Ole aina heikomman puolella. Palvelut kuuluvat kaikille, Kähärä vetosi.

JHL reagoi kriisiin välittömästi

JHL:n johto ajautui maaliskuun puolessavälissä yllättäen ja pyytämättä uuden eteen, kertoi puheessaan JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Liiton johtoryhmä kokoontui välittömästi sen jälkeen, kun maan hallitus oli todennut Suomeen poikkeusolot.

– Päätimme pitää huolen siitä, että turvaamme palvelut aktiiveillemme ja jäsenillemme, Niemi-Laine muisteli maaliskuun tapahtumia.

Saimme kikyn pois. Nyt sen poistaminen olisi mahdotonta.

Puheenjohtaja totesi kokeneensa korona-ajassa kaikkein tylsimmäksi sen, ettei jäseniä ole voinut tavata kasvotusten.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vetoaa kuntapäättäjiin lomautustilanteissa
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Niemi-Laine muisteli myös, kuinka kevään työehtosopimusneuvottelujen käsikirjoitus meni uusiksi.

– Viiden kuukauden neuvotteluretki oli pitkä ja kivinen. Saimme aikaiseksi yleisen tason korotukset. […] Saimme kikyn pois. Nyt sen poistaminen olisi mahdotonta.

– Uskallan sanoa, että uudet sopimukset ovat hyviä, elleivät jopa erinomaisia, korona-aikaan peilattuina.

Niemi-Laine paalutti myös askelmerkkejä koronanjälkeisen työllisyyspolitiikan eväiksi. Työttömyysturvaan ei hänen mukaansa pidä kajota.

– Parannetaan palveluja niin, että työtön saa räätälöityä niitä tarpeidensa mukaan. Kenenkään työttömyys- tai ansioturvaa ei saa leikata.

Voit seurata JHL:n edustajiston kevätkokousta 26.8.2020 JHL:n Twitterissä, Facebookissa ja verkkosivuilla.