Siirry sisältöön

Kouluun ja päiväkotiin vain terveenä

Koronavirustilanteen huonontumisen takia JHL on samoilla linjoilla opetus- ja kulttuuriministeriö OKM:n sekä Terveyden ja hyvinvointilaitos THL:n kanssa: oirehtivalla lapsella ei ole asiaa kouluun tai päiväkotiin.

Koronavirustilanne on Suomessa huonontunut. Siksi on erityisen tärkeää, että oirehtivaa lasta ei pidä päästää kouluun tai viedä päivähoitoon. Tämä kanta on otettu OKM:n ja THL:n varhaiskasvatusta koskevissa suosituksissa. Myös JHL katsoo, että suositusten mukaisesti on syytä toimia. Vaatimus koskee sekä lapsia että työntekijöitä. THL on selventänyt lasten testaamiseen liittyviä suosituksia 25.8.2020.

Koronaviruksen oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Jos lapsella on mitään näihin viittaavia oireita, ei hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.*

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Sen sijaan lapsi on vietävä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Toimintasuosituksia

  • Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
  • Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.
  • Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana.
  • Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.
  • Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Työnantajan velvollisuus on huolehtia vaarojen selvityksestä ja riskien arvioinnista myös koronaviruksen torjunnan näkökulmasta. Vaarojen arviointia on tehtävä jatkuvasti, koska tilanteet muuttuvat nopeasti.

Jos työssä on vaara altistua koronavirukselle, työnantajan on annettava kustannuksellaan työntekijöille asianmukaiset suojaimet.

Suojautumisen tarve koskee kaikkia toimialoja, ei vain sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja.

Nyt viimeistään jokaisella työpaikalla on siis päivitettävä riskinarviointi: miten rajoitetaan ihmiskontaktien määrää, millaisia työkäytäntöjä käytetään, jotta työnteko on turvallista ja miten toimitaan oireilevien työntekijöiden ja asiakkaiden suhteen ja kuinka suojaudutaan tartunnoilta.

Jokaisen työnantajan on syytä tutustua Työterveyslaitoksen laatimiin ohjeisiin turvallisesta työhön paluusta. Ohjeet löytyvät Työterveyslaitoksen nettisivuilta.

*THL:n 25.8. antama täsmennys lapsen koronatestauksesta