Siirry sisältöön

JHL: Oikeus voitti – Sosiaalipalvelualan neuvottelutulos on sitkeän työn hedelmä

Yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, kikyn jääminen pois ilman kompensaatiota ja palkkasopimuksen uudistus tekevät alasta houkuttelevamman ja vahvistavat työntekijöiden asemaa.

Yksityinen sosiaalipalveluala on viimein saanut uuden työehtosopimuksen. Sopimusneuvottelut venyivät koronakriisin keskellä yli puolivuotisiksi, ja osapuolet tapasivat 26 kertaa ennen kuin pääsivät sopimukseen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pysyi neuvottelupöydässä sinnikkäänä mutta samalla valmiina neuvottelemaan aidosti. Tuloksena on työntekijöiden kannalta erinomainen työehtosopimus, varsinkin huomioiden haasteellinen yhteiskunnallinen tilanne, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL oli tavoitteissaan sitkeä, mutta piti yllä aidon keskusteluyhteyden.

– Sinnikkyys ja avoimuus kantoivat hedelmää. JHL oli tavoitteissaan sitkeä, mutta piti samalla kaiken aikaa aidon keskusteluyhteyden muihin neuvottelijoihin.

Työntekijöitä yksityisen sosiaalipalvelualan työehtpsopimuksessa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Kikystä ei makseta kompensaatiota

Uusi, 25 kuukauden pituinen sopimuskausi tuo sosiaalipalvelualan työntekijöille niin sanottua yleistä linjaa noudattavat eli sopimuskierroksella vakiintunutta tasoa mukailevat palkankorotukset.

Kilpailukykysopimukseen liittyvät palkattomat kiky-tunnit poistuvat kokonaan – eikä niistä makseta kompensaatiota. Monella muulla alalla kiky-tuntien poistamisesta on sovittu työnantajan hyväksi kompensaatio. Työnantaja on esimerkiksi saanut oikeuden määrätä työntekijälle lisätunteja tai koulutusta yksinkertaisella tuntipalkalla.

Palkkasopimus uudistuu

Lisäksi palkkasopimus uudistuu. Palkkauksen muuttaminen kannustavaksi on ollut JHL:n keskeinen tavoite yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluissa.

– Esimerkiksi tehtäväkohtainen ja henkilökohtainen pätevyyslisä luovat kannustavuutta alalla, joka sitä kipeästi tarvitsee, Niemi-Laine toteaa.

Niemi-Laine on tyytyväinen myös siihen, että uusi sopimus sisältää määräyksen työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä ja lisäksi asiaa käsittelevän työryhmän.

– Yksityinen sosiaalipalveluala kasvaa jatkuvasti ja alan ammattilaisia on JHL:n jäseninä yhä enemmän. Onnistuimme vaikeassa tilanteessa tekemään alasta entistä vahvemman ja houkuttelevamman.

Lisätiedot:

Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772