Siirry sisältöön

Ratkaisu vai riskipeli? Kello tikittää sosiaalipalvelualan neuvotteluissa – Syksyyn lykkääminen raottaisi ovea kiky kakkoselle

JHL on neuvotellut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta tammikuusta alkaen. Jos ratkaisua ei synny pian, yleisen tason palkankorotukset ja kikyn poistuminen ovat vaarassa jäädä haaveeksi.

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta jatkuivat tänään torstaina 18. kesäkuuta. Neuvotteluosapuolet tapasivat jo 26. kerran.

JHL on neuvotellut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta tammikuusta alkaen. Lupaavista merkeistä huolimatta sopimusta ei vielä ole syntynyt. Nyt panokset lepäävät juhannuksen jälkeisellä viikolla: tiistaille 23. kesäkuuta on sovittu vielä yksi neuvottelukerta.

– Nyt on todellinen riski, että neuvottelut siirtyvät syksyyn. Jos niin käy, yleisen tason palkankorotukset voivat jäädä saamatta. Myös kikyä voi olla vaikea poistaa. Ala on koronakriisin vuoksi heikossa taloudellisessa tilanteessa, toteaa vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote (Tehy, Super ja Erto) julkisti tänään torstaina jäseniään koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon työpaikoille, joissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske JHL:n jäseniä.

Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

”Olemme onnistuneet neuvottelemaan erinomaisen esityksen”

Edellinen sopimuskausi päättyi 31. maaliskuuta 2020. Siitä lähtien yksityinen sosiaalipalveluala on ollut sopimuksettomassa tilassa eli sillä on sovellettu edellisen työehtosopimuksen ehtoja.

–  Sopimukseton tila on jatkunut kohtuuttoman pitkään. On aika sopia, Kari Bagge sanoo.

Sopimukseton tila on jatkunut kohtuuttoman pitkään.

–  JHL on onnistunut neuvottelemaan erinomaisen työehtosopimusesityksen siihen nähden, että Suomen talous on heikossa tilanteessa koronaepidemian vuoksi. Monilla aloilla ei juuri muusta ole sovittu kuin palkkaratkaisusta ja kiky-tuntien poistumisesta työehtosopimuksista. Olemme pääsemässä reippaasti yleisen tason mukaiseen ratkaisuun ja lisäksi onnistuneet neuvottelemaan keskeisiä tekstiuudistuksia alan epäkohtien korjaamiseksi.

Tekstit ovat työehtosopimuksen kohtia, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työssä jaksamiseen ja työn laatuun.

Kiky kakkonen voi vaania syksyllä

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelijat ovat alustavasti sopineet  yleisen tason mukaisesta palkkaratkaisusta. Lisäksi he ovat sopineet kilpailukykysopimukseen liittyvien palkattomien kiky-tuntien poistamisesta ilman, että työntekijöille tulisi maksettavaksi korvaus eli niin sanottu kiky-kompensaatio.

Syksyllä näin hyvä kiky-ratkaisu voi olla enää muisto. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tuonut useita kertoja esiin, että syksyllä taloutta joudutaan koronan vuoksi sopeuttamaan.

On suurena riskinä, että kiky-tunnit jäävät sopimuksiin, joista neuvotellaan vasta syksyllä.

–  On suurena riskinä, että EK:n esiin nostama kiky  2 -ohjelma jättää kiky-tunnit niihin sopimuksiin, joista neuvotellaan vasta syksyllä. Selvää ainakin on, että joutuisimme miettimään kompensaatioita eli maksamaan korvausta kiky-tuntien poistumisesta, Kari Bagge arvioi.

Palkkaratkaisun ja kikyn poistumisen ohella sovittuna on viisipäiväinen vuosilomalaskenta. Myös henkilöstön edustajien eli luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen korvauksiin on sovittu korotuksia.

– Koska olemme jo alustavasti päässeet yhteisymmärrykseen työnantajan kanssa monista tärkeistä tavoitteista, on tärkeää, että neuvottelut viedään loppuun kesäkuun aikana, Bagge painottaa.

”Tulos on saatava aikaan nyt”

Kesken neuvottelujen ei kannata uhrata työrauhaa ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla tai lakoilla, toteaa Kari Bagge. Siksi JHL ei lähtenyt mukaan Soten julistamaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon.

Bagge muistuttaa, että neuvotteluprosessi ei ole kaikilta osin vielä valmis, vaan neuvottelut jatkuvat aidosti. Mikäli ratkaisuun ei päästä, JHL arvioi tilannetta uudelleen neuvotteluprosessin tullessa tiensä päähän.

Neuvottelut ovat huipentumassa kysymyksiin palkkaratkaisusta ja erityisesti palkkausjärjestelmän uudistamistyöhön.

–  Tässä hetkessä olennaista on, että neuvotteluja yksityisen sosiaalipalvelualan pöydässä jatketaan, Kari Bagge summaa.

–  Neuvottelutulos on saatava aikaiseksi nyt eikä syksyllä!

Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät muun muassa lähihoitajina, henkilökohtaisina avustajina, hoiva-avustajina, hoitajina, välinehuoltajina, ohjaajina ja geronomeina. Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset päiväkodit, ensi- ja turvakodit, päihdehuoltolaitokset sekä palvelutalot ja ryhmäkodit.

Lisätiedot:

Kari Bagge, vastaava sopimusasiantuntija, 044 773 6190

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.