Siirry sisältöön

Nimet paperissa! Kunta-alan uudet työehtosopimukset saivat lopullisen sinetin

Kunta-alan virka- ja työehtosopimukset allekirjoitettiin Helsingin Kuntatalolla keskiviikkona aamupäivällä.

Neuvotteluosapuolet ovat allekirjoittaneet kunta-alan uudet työehtosopimukset. Sopimukset allekirjoitettiin Helsingin Kuntatalolla keskiviikkoaamupäivällä 17. kesäkuuta. Samassa yhteydessä pääneuvotteluryhmä piti kokouksen.

Allekirjoitusten myötä sinettinsä saivat kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES, kunnallinen tuntipalkkaisten työehtosopimus, kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus sekä perhepäivähoitajien liite.

Työnantajaa kunta-alan työehtosopimuksissa edustaa Kuntatyönantajat KT. Työntekijöitä edustavat Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote. JHL muodostaa JAU:n yhdessä Jytyn kanssa.

Koronakriisin aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi tilaisuuteen osallistuivat vain pääneuvotteluryhmän jäsenet ja KT Työnantajien valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen. JHL:n pääneuvottelijat ovat puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.

Koronakriisi heitti kapuloita rattaisiin

Tie kunta-alan sopimusratkaisuihin oli kivinen. Yhteisessä sävelessä oli hakemista jo valmiiksi, mutta koronakriisi mutkisti neuvottelut keväällä jo umpisolmuun. Keskustelemista ei helpottanut, että neuvottelijat siirtyivät etäyhteyksien päähän.

Kunta-alan neuvottelut karahtivat vappuaattona kiville, kun kaikki pääneuvottelijat eivät hyväksyneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuesitystä. Lopulta neuvottelut polkaistiin uudelleen käyntiin torstaina 14. toukokuuta, kun Kuntatyönantajat KT kutsui pääsopijat neuvottelupöytään.

Keskiviikkona 27. toukokuuta KVTES-ratkaisu viimein syntyi. Tämän jälkeen muutkin kuntasopimukset menivät maaliin. Uudet sopimukset takaavat kunta-alan työntekijöille muun muassa yleiseksi vakiintunutta linjaa noudattavat palkankorotukset. Kilpailukykysopimukseen liittyvistä palkattomista kiky-tunneista kunta-ala pääsee eroon kokonaan.

Alla olevalla videolla neuvottelujohtaja Kristian Karrasch esittelee kunta-alan virka- ja työehtosopimuksen eli KVTES:in. Voit katsoa videon myös JHL:n Youtube-sivulla.