Siirry sisältöön

Koronakriisi toi päiväkoteihin ennennäkemättömät puhtausvaatimukset: ”Työssä voi onnistua vain, kun on tieto, taito ja ymmärrys”

Peruskoulun lähiopetus ja päiväkodit avautuivat uuteen normaaliin. Puhtausalan ammattilaisilta poikkeustilanne vaatii valtavaa ammattitaitoa.

Koronakriisin hallinta siirtyi uuteen vaiheeseen, kun peruskoulut palasivat ennen kesälomaa kahdeksi viikoksi lähiopetukseen ja päiväkodit täyttyivät jälleen. Rajoituksien asteittainen höllääminen tarkoittaa uudenlaista normaalia myös puhtausalan ammattilaisille.

Päättäjät seuraavat nyt suurennuslasilla, millaisia vaikutuksia koulujen ja päiväkotien avautumisella on koronaepidemian kehitykseen. Avautuminen ei tarkoita paluuta entiseen, vaan hygieniaan kiinnitetään aiempaa paljon tarkempaa huomiota.

Hygienialla on tärkeä rooli lasten terveellisen ja turvallisen ympäristön tukemisessa. Päiväkodit tukevat terveellistä ympäristöä esimerkiksi tehostetulla siivouksella.

Palvelukeskus Helsingissä on tehostettu puhtaanapitoa koronakriisin vuoksi.

– Tehostetussa siivouksessa kiinnitetään normaalin huolellisen ylläpitosiivouksen lisäksi erityistä huomiota kaikkien kosketuspintojen huolelliseen puhdistamiseen sekä wc-tilojen hygieenisyyteen. Aseptiikan ja hygienian ymmärrys on siivouksessa tärkeää aina, mutta erityisesti nyt, korostaa siivoustiimin suunnittelija Anne Salonen Palvelukeskus Helsingistä.

Helsingin kaupungin omistama liikelaitos Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 120 Helsingin koulussa ja 320 päiväkodissa sekä siivouspalveluista noin 180 päiväkodissa.

Kattava koulutus takaa onnistumisen

Pohjana tehostetulle siivoukselle on kattava päiväkotisiivouskoulutus. Sen ovat käyneet läpi kaikki Palvelukeskus Helsingin siivoustyötä tekevät palvelutyöntekijät ja heidän ohjaajansa. Koulutuksessa käsitellään laajasti oikeanlaisia työskentelytapoja, -menetelmiä, -välineitä ja puhdistusaineita.

– Työssä voi onnistua vain, kun on tarvittava tieto, taito ja ymmärrys, Anne Salonen painottaa.

Ammattilaisen pitää olla sitoutunut oikeanlaisiin työtapoihin ja -menetelmiin.

– Lisäksi tarvitaan sitoutumista oikeanlaisiin työtapoihin ja -menetelmiin. Käymme koulutuksessa huolella läpi esimerkiksi tutkimustuloksia siitä, mikä on menetelmävalintojen merkitys lopputulokselle. Kaiken a ja o ovat ammattisiivoukseen tarkoitetut välineet ja siivoustekstiilit.

Palvelukeskus Helsingin siivoustyön ammattilaiset suhtautuvat ammattiylpeydellä työnsä merkitykseen päiväkodin arjessa.

– Työntekijän tehtävä on estää epäpuhtauksien kasvu ja leviäminen ja poistaa niitä pinnoilta. Siivouksessa oikeat menetelmät ja välineiden puhtaudesta huolehtiminen ovat todella tärkeitä. Nyt korona-aikaan käymme entistä useammin läpi kosketuspinnat, kuten kahvat, valokatkaisimet, hanat, tuolien selkämykset, pöytien etureunat ja lokerot, selventää päiväkoti Hertassa työskentelevä palvelutyöntekijä Marianne Tukiainen.

Eri tiloille on eri ohjeet

Wc-tiloissa normaalin huolellisen ylläpitosiivouksen jälkeen puhdistetaan desinfioivalla puhdistusaineella kosketuspinnat, wc-istuimet, potat ja lavuaari ympäristoineen. Myös välineet sekä vaunu puhdistetaan välissä siirryttäessä tilasta toiseen. Lisäksi siivoustekstiilit pestään normaalia korkeammissa pesulämpötiloissa.

– On huomioitava, että siivoustekstiilejä esikostutettuina on käytettävissä riittävästi. Mikrokuitupyyhkeissä käytämme tänä aikana neljää pintaa kahdeksan sijaan, avaa Anne Salonen.

Omat ohjeensa siivoukseen on tiloissa, joissa on oleskellut koronatartunnan saanut henkilö.

– Tällöin käytämme kertakäyttöisiä mikrokuitumoppeja ja siivouspyyhkeitä sekä lisäämme desinfioivien puhdistusaineiden käyttöä laajennetusti päiväkodin eri tiloissa.

Suojakäsineet aina käytössä

Ammattilaiset suojautuvat siivoustyössä suojakäsineillä, joiden oikeaa käyttöä on tarkennettu. Hyvästä käsihygieniasta huolehditaan.

– Suojakäsineet ovat käytössä kaikkien tilojen siivouksessa ja niitä vaihdetaan entistä tiheämmin. Käytämme muita suojaimia normaalisti ohjeistuksen mukaan esimerkiksi eritedesinfektiossa, kertoo Anne Salonen.

Henkilökuntamme on suhtautunut tilanteeseen rauhallisesti ja ammattitaidolla.

Päiväkodin johtajan ja henkilökunnan tarpeet pyritään huomioimaan siivoustyössä joustavasti. Siten päiväkodin arki helpottuu.

– Teemme enemmän yhteistyötä talon väen kanssa. Olemme esimerkiksi yhdessä pesseet lasten leikkivälineitä ja vaatekoreja, sanoo Marianne Tukiainen.

Jaksaminen koetuksella

Henkilöstön jaksaminen on monessa työssä koetuksella koronan tuomien lisävaatimusten vuoksi. Palvelukeskus Helsingissä tämä tiedostetaan: työnantaja tukee henkilöstöä haastavissa olosuhteissa.

– Henkilökuntamme on suhtautunut tilanteeseen rauhallisesti ja ammattitaidolla. Kentän tukena ovat niin esimiehet ja ohjaajat, ja lisäksi neuvoja saa siivoustiimiltämme kaikkina arkipäivinä puhelimitse ja sähköpostitse, Anne Salonen kertoo.

Työntekijöiden vastuullisuus siivoustyötä kohtaan näkyy Salosen mukaan myös siinä, että he uskaltavat kysyä, jos eivät ole varmoja jostakin asiasta.

– Meillä on päiväkodeissa erittäin ammattitaitoisia ja sitoutuneita työntekijöitä. He soveltavat hienosti oppimaansa taitoa ja huolehtivat huolellisesta siivouksesta alusta loppuun.

Tekstin on kirjoittanut Palvelukeskus Helsingin viestintäosasto.

Lisää aiheesta:

JHL:n kysely paljastaa: Kaikki ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset eivät saa kehittää osaamistaan riittävästi