Siirry sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelukone kuumenee: Onko uusi työehtosopimus juhannuksena valmis?

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on suurilta osin valmis. Palkkausjärjestelmä on kuitenkin pysynyt sinnikkäästi solmussa.

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta jatkuivat torstaina 11. kesäkuuta. Kokoontumiskerta oli jo 24:s.

Neuvottelutahti on kesän alussa tiivistynyt ja JHL:n tavoitteena on ratkaisu juhannukseksi.

– Olemme varautuneet neuvottelemaan vielä viikon ajan juhannuksen jälkeen. Toivon kuitenkin hartaasti, ettei niin pitkälle tarvitse mennä, sanoo vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Katso videolta Kari Baggen terveisiä sopimusneuvotteluista:

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla paahdetaan yhä neuvotteluissa! Tiukkaa vääntöä on, ohessa sopimusasiantuntija Kari Baggen tsemppiterkut!

Julkaissut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Perjantaina 12. kesäkuuta 2020

Palkkausjärjestelmä kiikastaa sitkeästi

Edellisellä neuvottelukierroksella yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluosapuolet sopivat, että tavoitteena on alalle kannustava palkkausjärjestelmä. Juuri tämä tavoite kiikastaa neuvotteluissa yhä, kertoo Kari Bagge.

– Myös palkkaratkaisua hiotaan. Neuvottelujen loppupuolella kyse on siis pitkälti palkankorotuksista ja muista palkkaelementeistä. Tekstit ovat jo viimeistä hiontaa vaille valmiit.

Olemme varautuneet neuvottelemaan vielä viikon ajan juhannuksen jälkeen.

Tekstit ovat työehtosopimuksen kohtia, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työn laatuun ja työssä jaksamiseen.

Yksityisen sosiaalipalvelun työehtosopimusneuvottelut jatkuvat tiistaina 16. kesäkuuta. Jos sopimusta ei synny vielä tuolloin, neuvottelijat kokoontuvat myös juhannusaaton aattona, torstaina 18. kesäkuuta.

Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät muun muassa lähihoitajina, henkilökohtaisina avustajina, hoiva-avustajina, hoitajina, välinehuoltajina, ohjaajina ja geronomeina. Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset päiväkodit, ensi- ja turvakodit, päihdehuoltolaitokset sekä palvelutalot ja ryhmäkodit.

Lisätiedot:

Kari Bagge, vastaava sopimusasiantuntija, 044 773 6190

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.