Siirry sisältöön

Kirkon alalle viimein sopu – Näin JHL neuvotteli työehtosopimuksista tällä viikolla

Kirkon alan neuvotteluja varjostaneet tummat pilvet saivat viimein hopeisen reunuksensa, kun alalle saatiin kuukausien väännön jälkeen neuvottelutulos. Kuluneella viikolla hallinnot hyväksyivät lentoasemia ylläpitävälle Finavialle uuden työehtosopimuksen.

Kirkon alan pitkiksi venähtäneet neuvottelut saatettiin maaliin helluntain jälkeen,  2. kesäkuuta. Neuvottelutulos syntyi ja se menee vielä neuvotteluosapuolten hallintojen käsiteltäväksi.

Uusi sopimus (KirVESTES) on voimassa 1.4.2020–28.2.2022. Palkankorotukset noudattavat niin kutsuttua yleistä linjaa eli työehtosopimuksissa vakiintunutta tasoa. Myös kiky-tunnit poistuvat.

Sopimusasiantuntija Keijo Hiltusen mukaan pahoin pattitilanteeseen ajautuneet neuvottelut koettelivat neuvottelijoiden uskoa sopimuksen aikaan saamisesta.

– Neuvotteluilmapiiri huononi niin, että pyysimme yhteisesti valtakunnansovittelijaa avuksi vaurioiden paikkaamiseen, hän totesi kerratessaan neuvottelujen kulkua.

Valtakunnansovittelijan luokse meneminen ei edistänyt neuvotteluja. Se mitä huhtikuussa jäätiin odottamaan, oli työneuvoston lausunto uuden työaikalain soveltamisesta kirkon hengellisessä työssä asiaa. Kun lausunto toukokuun lopulla sitten tuli, pattitilanne laukesi ja neuvottelutulos syntyi.

Finavialle työehtosopimus

Koronakriisin keskellä neuvoteltu Finavian työehtospimus hyväksyttiin viimein 2. kesäkuuta.

– Neuvottelut olivat erittäin vaikeat ja sisälsivät paljon muuttuvia tekijöitä, kuvailee sopimusasiantuntija Jussi Päiviö.

Uuden työehtosopimuksen kesto on 25 kuukautta. Finavian henkilöstö sai työehtosopimuksissa vakiintunutta yleistä linjaa mukailevat palkankorotukset. Lisäksi kilpailukykysopimukseen liittyvät palkattomat kiky-tunnit jäivät historiaan.

Merkittävä kohennus on myös niin kutsuttu tankkauslisä. Se saatiin neuvoteltua lentoasemille, joissa tankataan yli kaksi miljoonaa litraa vuodessa.

Yksityinen sosiaalipalvelualan maraton jatkuu

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvottelijat kokoontuivat torstaina 4. kesäkuuta jo 22. kertaa. Tapaaminen oli viikon toinen tiistain jälkeen.

Pöydällä on edelleen isoja asioita, kuten JHL:lle tärkeä palkkaratkaisu, palkattomien kiky-tuntien poistuminen ja siirtyminen viisipäiväiseen vuosilomalaskentaan. Palikat alkavat nyt hiljalleen muodostua kokonaisuudeksi, arvioi vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

– Olemme viimein palkkaratkaisun parissa, josta olen koko kevään ennustanut isoa ponnistusta. Sitä se onkin, Bagge kertoo.

Vääntö yksityisen sosiaalipalvelualan työehdoista jatkuu jälleen ensi viikolla tiistaina ja torstaina.

– Neuvottelemme nyt kuutosvaihde silmässä, jotta saisimme ratkaisun valmiiksi juhannukseksi.

Yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen lisäksi neuvottelut jatkuvat vielä terveyspalvelualalla, työkeskuksissa, Airprossa ja Cleanosolissa.