Siirry sisältöön

Vesi ei ole kauppatavaraa – Porin vesi on säilytettävä kunnallisena liikelaitoksena

Pori suunnittelee Porin Veden yhtiöittämistä (Satakunnan Kansa 1.6.2020). Vaikka suunnitelmissa ei olekaan vesihuollon myynti, on pakko kysyä, onko mitään opittu? Porin päättäjät: pyydämme teiltä erittäin tarkkaa harkintaa.

Vuoden alussa kohistiin Jyväskylän suunnitelmista myydä osuus energia- ja vesiyhtiö Alvasta. Hanke synnytti mediakohun ja syvää huolta kansalaisissa ja asiantuntijoissa. Jyväskylä keskeytti asian käsittelyn. Kansalaisliikehdintä osoitti, että vesi on valtavan tärkeä, jopa tunteita herättävä hyödyke.

Porin Vesi on kunnallinen liikelaitos ja osa Porin kaupunkia. Liikelaitoksen asema on varsin itsenäinen: se ei tarvitse kaikkeen lupaa kaupunginvaltuustolta, vaan voi päättää asioistaan kaupungin asettamissa raameissa. Käsiteltävät asiat ovat julkisia ja kuuluvat kunnalliseen demokratiaan. Kuntalaisilla on oikeus saada tietoa liikelaitoksen asioista ja tehdä muutoksenhakuja sekä oikaisuvaatimuksia päätöksiin.

Liikelaitos voi myös hankkia itse rahoitusta ja ottaa lainaa. Liikelaitos on melkein kuin yhtiö, koska sen on selviydyttävä keräämillään maksutuloilla. Kaupunki ei rahoita sen toimintaa, mutta voi määrätä liikelaitoksen tulouttamaan osan voitostaan kaupungille.

Suomessa on useita täysin kunnan omistamia vesiyhtiöitä. Niissä kunta voi omistajana pitkälti määrätä yhtiön toiminnasta. Yhtiöllä on oltava oma toimitusjohtaja ja hallitus. Omistaja voi ohjailla yhtiön toimintaa, mutta ei sanella kaikkea. Jos Pori yhtiöittää vesilaitoksen, kaupunki voi pitää itsellään kaikki yhtiön osakkeet, myydä osan tai koko osakekannan vaikka kiinalaiselle suuryritykselle.

Houkutus myyntiin ulkopuoliselle ja saada rahaa kunnan kassaan on suuri. Osakkeiden ostaja ei tietenkään tavoittele hyväntekeväisyyttä, vaan haluaa sijoitukselleen tuottoa. Osakkeiden ostaja haluaa vesilaitoksesta voittoa ja osinkoja omistajalle. Ostaja saattaa myös suunnitella myyvänsä osakkeet eteenpäin huomattavalla voitolla. Nämä ovat ne ainoat syyt, miksi joku ulkopuolinen haluaisi tulla mukaan omistamaan kaavaillun vesihuoltoyhtiön osakkeita.

Jos vesiyhtiö myydään kokonaan, Porin kaupungilla ei ole enää mitään vaikutusvaltaa yhtiöön. Pori joutuu tilaamaan yhtiöltä vesipalvelut, ja firma laskuttaa haluamansa hinnan. Kiinassa sijaitsevaa firmaa tuskin kiinnostaa porilaisten viihtyvyys. Putkistojen, pumppulaitosten ja jätevedenpuhdistamoiden ylläpito ja uusien rakentaminen on liiketulosta heikentävä menoerä, ja sen vuoksi tällaiset menot pidetään alhaisina. Liikevoiton tavoittelussa on palvelun laatu, kattavuus ja toimintavarmuus sovitettava taloudelliseen kannattavuuteen.

JHL vaatii, että vesihuolto, vedenpuhdistus ja jätevedenkäsittely säilytetään julkisena palveluna ja demokraattisessa kontrollissa. Liikelaitos on siihen sopiva malli. Koronakriisi osoitti, että vaatimuksemme on ajankohtaisempi kuin koskaan. Kuntien vesilaitosten oli kyettävä turvaamaan palvelun jatkuvuus myös poikkeusoloissa. Vesi ei ole kauppatavaraa.

Päivi Niemi-Laine
puheenjohtaja, JHL

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 4.6.2020