Siirry sisältöön

Kevät koitti kunta-alalle – Näin JHL neuvotteli työehdoistasi tällä viikolla

Kun kunta-alan pääsopimukseen ja virka- ja työehtosopimukseen löytyi ratkaisu, huokasi moni muukin neuvottelupöytä helpotuksesta.

Toukokuun viimeinen viikko toi JHL:n jäsenille tukun uusia työehtosopimuksia.

Kevätaurinko ulotti vihdoin säteensä kunta-alan neuvottelupöytään, kun puolisen vuotta haudottu sopimusratkaisu meni maaliin.

Talven ja kevään mittaan kunta-alan neuvottelut venähtivät, mutkistuivat ja menivät umpisolmuun. Enää ei ollut itsestäänselvyys, että ratkaisu löytyisi ennen kesää. Lopulta solmu aukesi, kun työnantajaa edustava KT Kuntatyönantajat kutsui työntekijäjärjestöt vielä kerran koolle.

Kuntaneuvottelujen viimeinen viikko oli täynnä säpinää. Ratkaisevat hetket koettiin keskiviikkona 27. toukokuuta, kun neuvottelijat hyväksyivät kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) sekä pääsopimuksen.

Alapöydissä tuli kiire

Sovun löydyttyä KVTES:iin ja pääsopimukseen tulos piti saada vielä aikaan niin sanotuissa alapöydissä. Ratkaisu tarvittiin perhepäivähoitajien liitteeseen, kunnalliseen tuntipalkkaisten työehtosopimukseen ja kunnalliseen teknisten virka- ja työehtosopimukseen.

Kiire oli melkoinen. KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen oli pyytänyt järjestöjen hallintojen vastaukset neuvottelutulosten hyväksymiseksi tai hylkäämiseksi torstaiksi 28. toukokuuta kello 17.

JHL:n ylin päättävä elin edustajisto kokoontui torstai-iltapäivällä käsittelemään neuvottelutuloksia. Hieman ennen asetettua määräaikaa edustajisto oli hyväksynyt kaikki tulokset.

Edustajisto hyväksyi seuraavat sopimukset:

Uusien sopimusten mukaan kiky-tunnit katoavat elokuussa ja palkankorotukset noudattavat yleiseksi linjaksi muodostunutta tasoa.

Avaintes maaliin, sosiaaliala ja kirkko jatkavat neuvotteluja

Heti kunta-alan ratkaisun jälkeen torstaiaamuna neuvottelijat pääsivät viimein sopuun myös Avaintesistä eli Avaintyönantajien työehtosopimuksesta. Perjantaina niin työntekijä- kuin työnantajapuolen hallinnot hyväksyivät tuloksen.

Neuvottelut työehtosopimuksesta alkoivat jo tammikuussa. Lopullisessa tuloksessa palkankorotukset noudattavat niin kutsuttua yleistä linjaa eli työehtosopimuksissa vakiintunutta tasoa. Kiky-tunnit poistuvat.

Jos kuntapuolen neuvottelut ottivat aikansa, on hartaudella kypsynyt myös yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Neuvottelijat kokoontuivat maanantaina ja perjantaina jälleen puimaan ennen kaikkea JHL:lle tärkeää palkkausjärjestelmän uudistamista.

Vaikka neuvottelut ovat monta kertaa junnanneet paikoillaan, oli vastaavalla sopimusasiantuntijalla Kari Baggella myös iloisia uutisia.

Siirtyminen viisipäiväiseen vuosilomalaskentaan näyttäisi näet edistyvän yhteisten tavoitteiden mukaisesti. Jos muutos menee läpi, vuosiloman laskentaperusteena on siis jatkossa viisi päivää per viikko eikä normaali arkiviikko kuluta enää vuosilomapäiviä lauantain osalta.

– Siirtymäaika tulee olemaan pitkähkö, mutta pääasia on, että tavoite saadaan viimein päätökseen, Bagge sanoi.

Tällä viikolla jatkuivat myös kirkon alan sopimusneuvottelut (KirVESTES) valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvottelutahti on tiivis ja seuraava tapaaminen on heti ensi viikon maanantaina 4. kesäkuuta.

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.