Siirry sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelutahti kiihtyy – Siirtyminen viisipäiväiseen lomalaskentaan edistyi

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on nyt tähtäimessä saada pakettiin juhannukseksi. Palkkausjärjestelmän uudistus hiertää neuvottelupöydässä yhä.

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta jatkuivat eilen maanantaina 25. toukokuuta. Neuvottelijat keskustelivat laajasti tekstikysymyksistä eli työehtosopimuksen niistä kohdista, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työssä jaksamiseen ja työn laatuun.

Siirtyminen viisipäiväiseen vuosilomalaskentaan näyttäisi edistyvän yhteisten tavoitteiden mukaisesti, iloitsee vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge. Jos muutos menee läpi, vuosiloman laskentaperusteena on siis jatkossa viisi päivää per viikko eikä normaali arkiviikko kuluta enää vuosilomapäiviä lauantain osalta.

En halua, että JHL:n jäsenet pakertavat ilmaisia kiky-tunteja syksylläkin.

– Olen asian suhteen erittäin toiveikas, sillä sen eteen on tehty töitä jo usean neuvottelukierroksen ajan. Siirtymäaika tulee olemaan pitkähkö, mutta pääasia on, että tavoite saadaan viimein päätökseen.

Reilumpi palkkausjärjestelmä ja alan muuttuminen houkuttelevammaksi sen kautta on JHL:n ydintavoite. Palkkausjärjestelmän uudistus on hiertänyt yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa koko kevään ajan. Baggen mukaan osapuolet ovat vielä kaukana toisistaan palkkausjärjestelmäuudistuksen osalta.

Tähtäimessä ratkaisu juhannukseksi

Tästä eteenpäin neuvottelutahti kiihtyy. Neuvottelut jatkuvat seuraavan kerran perjantaina 29. toukokuuta ja torstaina 4. kesäkuuta.

– Tavoitteenamme on saada sopimusratkaisu valmiiksi viimeistään ennen juhannusta, Kari Bagge kertoo.

– En haluaisi, että jäsenemme pakertavat ilmaisia kiky-tunteja syksylläkin, vieläpä ilman palkankorotuksia. Nyt on laitettava kovempi vaihde silmään neuvottelujen osalta!

Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät muun muassa lähihoitajina, henkilökohtaisina avustajina, hoiva-avustajina, hoitajina, välinehuoltajina, ohjaajina ja geronomeina. Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset päiväkodit, ensi- ja turvakodit, päihdehuoltolaitokset sekä palvelutalot ja ryhmäkodit.

Lisätiedot:

Kari Bagge, vastaava sopimusasiantuntija, 044 773 6190

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.