Siirry sisältöön

Kaksi sopimusta maaliin, kuntasolmua avataan jälleen – Näin JHL neuvotteli työehdoistasi tällä viikolla

Työehtosopimus saatiin kevään sydämessä viimein aikaiseksi jopa koronan koettelemille lentokentille. Lisäksi Työterveyslaitos sai uuden työehtosopimuksen.

JHL neuvotteli poikkeuskevään sydämessä jälleen jäsenilleen uusia työehtosopimuksia.

Toukokuun toisella viikolla lentokentille laskeutui vihdoin sovinnon henki, kun lentoasemia ylläpitävä valtionyhtiö Finavia sai uuden työehtosopimuksen torstaina 14. toukokuuta.

Koronakriisin runteleman alan ammattilaiset saivat kuin saivatkin yleiseksi vakiintunutta tasoa noudattavat palkankorotukset, sopimuskauden aikana 3,3 prosenttia. Myös kilpailukykysopimuksen palkattomista kiky-tunneista he pääsivät eroon. Uusi sopimuskausi on 25 kuukauden pituinen.

JHL pitää kuntaneuvottelujen jatkamista vastuullisena tekona.

Saman päivän iltana maaliin päätyi kauan pyöritelty Työterveyslaitoksen työehtosopimus. Kahden vuoden pituisen sopimuskauden aikana palkat nousevat 3,2 prosenttia ja kiky-tunneista luovutaan.

Kunta-ala palasi pöytään

Kunta-alan neuvottelut yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta KVTESistä ja alan pääsopimuksesta polkaistiin kahden viikon tauon jälkeen uudelleen käyntiin torstaina 14. toukokuuta, kun Kuntatyönantajat KT kutsui pääsopijat neuvottelupöytään.

Kunta-alan neuvottelut karahtivat vappuaattona kiville, kun kaikki pääneuvottelijat eivät hyväksyneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuesitystä.

JHL pitää neuvottelujen jatkamista vastuullisena tekona. Liitto on vahvasti sitä mieltä, että aito sopimus syntyy neuvottelemalla.

JHL pitää tärkeänä, että koronapandemian vuoksi kiristyvässä taloustilanteessa on kunta-alan palkankorotuksista sovittava pikaisesti.

– On välttämätöntä, että kiky-tunnit poistuvat myös kunta-alan työntekijöiltä. Talkootyön tekemiselle on saatava vihdoinkin piste, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa.

Perjantaina 15. toukokuuta sopua haki kuumeisesti Avaintyönantajien työehtoja neuvotteleva Avaintes-pöytä.

Lupaus ratkaisusta alkoi tuoksua ilmassa jo siinä vaiheessa, kun Avaintes-neuvottelijat päättivät tähdätä sopuun kunta-alan neuvotteluista riippumatta. Aiemmin Avaintesin ehdot ovat pohjautuneet kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:in ehtoihin.

Yksityinen sosiaalipalveluala odottaa työnantajan liikettä

Tiistaina sovun hakeminen jatkui yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöydässä, jo kahdeksattatoista kertaa. Neuvottelut ovat edistyneet kevään mittaan milloin mihinkin suuntaan.

Tällä hetkellä haasteena on saada työnantajapuoli ymmärtämään, että alan työehtoja ei yksinkertaisesti ole varaa viedä alemmas.

– Saan paljon viestejä siitä, kuinka samassa kaupungissa työskentelevien ammattilaisten palkat laahaavat yksityissektorilla kuntapuolen jäljessä. Pidän tätä käsittämättömänä enkä ymmärrä, miksi työnantajalla ei ole tahtotilaa korjata asiaa, kertoo vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

Tällä viikolla työehtosopimuksesta neuvottelivat myös kirkon alan sopijaosapuolet. Kirkon neuvotteluja käydään valtakunnansovittelijan johdolla.

Voit seurata JHL:n neuvotteluiden etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.