Siirry sisältöön

Kunta-ala otti kaksi askelta eteenpäin ja yhden taakse – Näin JHL neuvotteli työehdoistasi vappuviikolla

JHL:n sopimusneuvottelijat kokoontuivat virtuaaliyhteyksillä vääntämään kättä liiton jäsenten työehdoista niin kuntapöydissä kuin muillakin vielä kesken olevilla aloilla.

Vappuviikko oli sopimusneuvottelurintamalla teemansa mukainen: työväen oikeudet olivat koko yhteiskunnan keskiössä, kun kunta-ala koko laajuudessaan haki työehtoihin ratkaisua keskellä poikkeusoloja.

JHL:n sopimusneuvottelijat kokoontuivat virtuaaliyhteyksillä vääntämään kättä liiton jäsenten työehdoista niin kuntapöydissä kuin muillakin vielä kesken olevilla aloilla. Usean eri alan neuvottelut ottivat askeleita eteenpäin.

Eri alojen neuvottelut ottivat askeleita eteenpäin.

Vappuaattona JHL:n ylimmän päättävän elimen, edustajiston, käsittelyssä oli kunta-alan neljän suora. Edustajisto hyväksyi torstaina 30. huhtikuuta kunta-alan pääsopimuksen ja virka- ja työehtosopimuksen, kuntien teknisten työntekijöiden työehtosopimuksen ja kuntien tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen.

Lopulta kunta-alan pääsopimus ja kunnallinen virka- ja työehtosopimus KVTES eivät kuitenkaan pitkästä väännöstä huolimatta vieläkään menneet maaliin.

JHL vaatii pyrkyä nopeaan kuntaratkaisuun

KVTES-neuvottelut menivät aiemmin keväällä sellaiseen solmuun, että osapuolet hakivat apuun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan. Piekkala löi viimein keskiviikkona 29. huhtikuuta pöytään ratkaisuehdotuksen.

Kaikki osapuolet eivät kuitenkaan vappuaattona hyväksyneet esitystä eikä kauan kaivattua ratkaisua saatu vieläkään aikaiseksi.

Valtakunnansovittelijan esityksessä oli JHL:n näkökulmasta vaikeitakin kohtia, mutta se olisi taannut alalle säädyllisen palkkakehityksen.

JHL vaatii, että Kuntatyönantaja KT kutsuu neuvottelijat pöytään välittömästi.

JHL vaatii nyt, että Kuntatyönantaja KT kutsuu neuvottelijat pöytään välittömästi. Liitto perää KT:ltä vastuullisuutta, koska palkansaajajärjestötkin ovat toimineet vastuullisesti koronaepidemian takia.

– Tulemme edelleenkin vaatimaan samantasoisia palkankorotuksia kuin muilla aloilla on saatu. Myös kiky-tuntien poisto on listallamme. Kuntatyöntekijät eivät saa jäädä tämän neuvottelukierroksen maksumiehiksi, toteaa liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Kunta-alan neuvottelupöydistä saatiin myös hyviä uutisia: tuntipalkkaisten ja teknisen henkilöstön työehtosopimukset menivät maaliin. Niiden voimaantulo edellyttää vielä KVTES-ratkaisun syntymistä.

Lähentymistä, edistymistä ja täsmentymistä

JHL:n sopimusneuvottelijat tekivät täyttä päivää myös muualla kuin kuntapöydissä. Omistautunut aherrus työntekijöiden oikeuksien puolesta johtikin edistykseen.

Pitkään pattitilanteessa jumittanut energia-alan työntekijöiden neuvottelupöytä nytkähti keskiviikkona eteenpäin, kun ilmassa tuoksui uudenlainen lähentyminen ja kaikki osapuolet jättivät ratkaisuesitykset.

Samoin Avaintes-neuvotteluissa tunnelma tiivistyi, kun neuvottelutahti kiristyi mahdollisen loppusuoran kynnyksellä. Tiedossa on pitkiä päiviä, mutta tähtäimessä on ratkaisu ensi keskiviikkoon mennessä, kertoo sopimusasiantuntija Riitta Rautiainen.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa on hiottu ratkaisua hartaasti. Tiistaina pöydässä ei vastaavan sopimusasiantuntija Kari Baggen mukaan menty eteen- eikä taaksepäin.

– Näkemyksiä kuitenkin täsmennettiin puolin ja toisin.

Työterveyslaitoksen sopimusneuvottelut jatkuivat tiistaina. Jo edellisen neuvottelukerran jälkeen sopimusasiantuntija Mari Keturi kummasteli työnantajan arvoja.

– Miten laitos, joka neuvoo luottamukselliseen yhteistyöhön, kertoo työnimusta, edistää terveellisiä työaikoja ja ohjaa parempaan työelämään, voi olla liikkeellä ihan päinvastaisilla arvoilla tes-neuvotteluissa? Keturi kysyi viestipalvelu Twitterissä perjantaina 24. huhtikuuta.

Kuntapöydän lailla kirkon alan sopimusneuvottelut päätyivät aiemmin keväällä umpisolmuun ja neuvottelijat kääntyivät valtakunnansovittelijan puoleen. Ratkaisua ei vielä tällä viikolla tullut, mutta neuvottelijat keskustelivat muun muassa tekstimuutoksista eli työehtosopimuksen kohdista, jotka eivät liity suoraan rahaan vaan esimerkiksi työn laatuun ja työhyvinvointiin.

Vielä vappuaattona työehdoista neuvoteltiin Terveyspalvelualan Unionin pöydässä. Seuraavan kerran JHL:n neuvottelijat ryhmittyvät pöytiin heti vapun jälkeen maanantaina 4. toukokuuta – luonnollisesti etäyhteyksin.

Voit seurata JHL:n neuvottelujen etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.