Siirry sisältöön

Näkemykset täsmentyivät yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa: ”Ei menty eteen eikä taakse”

Pitkään jatkuneiden keskustelujen uusimmassa vaiheessa neuvottelijat tekivät katsauksen työmarkkinatilanteeseen.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvottelut jatkuivat tiistaina 28. huhtikuuta. Vastaavan sopimusasiantuntija Kari Baggen mukaan osapuolten väliset keskustelut eivät vieneet neuvotteluja tällä kertaa niin eteenpäin kuin taaksepäinkään.

– Näkemyksiä kuitenkin täsmennettiin puolin ja toisin, Bagge kertoo.

Osapuolten näkemykset täsmenyivät sosiaalipalvelualan tekstikysymyksissä. Näillä tarkoitetaan muutoksia työehtosopimuksen niihin kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan vaan esimerkiksi työn laatuun ja työssä jaksamiseen.

Tekstikysymysten käsitteleminen vie aikaa osittain siksi, että ne ovat JHL:n näkökulmasta ratkaisevan tärkeitä.

Lisäksi neuvottelupöydässä tehtiin katsaus yleiseen työmarkkinatilanteeseen.

Nykyinen sopimuskausi päättyi 31. maaliskuuta eli ala on tällä haavaa sopimuksettomassa tilassa. Se tarkoittaa, että työntekijöihin sovelletaan edellistä työehtosopimusta.

Neuvotteluja jatketaan keskiviikkona 6. toukokuuta.

Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät muun muassa lähihoitajina, henkilökohtaisina avustajina, hoiva-avustajina, hoitajina, välinehuoltajina, ohjaajina ja geronomeina. Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset päiväkodit, ensi- ja turvakodit, päihdehuoltolaitokset sekä palvelutalot ja ryhmäkodit.