Siirry sisältöön

Kuntasovittelun tahti kiihtyy, muissa pöydissä odottelua − Näin JHL neuvotteli työehdoista tällä viikolla

Kunta-alan sovittelutahti on kiihtynyt sitä mukaa kun huhtikuun loppu häämöttää. Ratkaisua haetaan teemakäsittelyn kautta. Muissa JHL:n neuvottelupöydissä on oltu vähemmän kiireisiä.

Kuntasovittelussa tahti kiihtyy

Kuluvalla viikolla kunta-alan sovittelupöydässä on istuttu tiiviisti. Neuvottelijat ovat kokoontuneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla sunnuntaina, maanantaina ja torstaina. Kokoontumisissa asioita on käsitelty teemoittain. Käsittelyssä ovat olleet niin pääsopimuksen rakenne kuin kikytunnit ja KVTES-ratkaisukin.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kuvailee neuvotteluja monisyisiksi ja haastaviksi.

− Olemme keskustelleet tiiviisti esimerkiksi pääsopimuksen malleista ja KVTESin kestosta, Näkemyksissään neuvotteluosapuolet ovat lähentyneet toisiaan, mutta yhteistä säveltä vielä haetaan.

Niemi-Laine muistuttaa, että JHL on neuvottelemassa koko kunta-alan työntekijöiden sopimuksesta. Liiton tavoitteena on saada jäsenilleen vähintään yleisen linjan mukaiset palkankorotukset poistaa kikytunnit. Julkisen alan unioni JAU (JHL on osa neuvottelujärjestöä yhdessä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn kanssa) on neuvottelujen osalta sitoutunut tavoittelemaan neuvottelutulosta huhtikuun loppuun mennessä.

Tavoiteaikataulu heijastuu myös neuvotteluaikoihin. Kunta-alalla neuvotellaan perjantaina 24., sunnuntaina 26. ja maanantaina 27. huhtikuuta.

Muissa pöydissä odottelua

Kunta-alan pääpöydän tihentyvät neuvottelut ja tavoiteaikataulu on heijastunut myös niin sanottuihin alapöytiin.

Sopimusasiantuntija Karita Alanko kertoo, että kunta-alan tuntitesissä neuvotteluaikoja on varattu ensi viikon maanantaiksi, tiistaiksi ja keskiviikoksi. Sopimusasiantuntija Marja Lehtosen mukaan myös kunta-alan teknisen sopimuksen kohdalla uusia neuvotteluaikoja odotetaan.

Avaintesissä  on viimeksi neuvoteltu tiistaina 21.huhtikuuta. Sopimusasiantuntija Riitta Rautiaisen mukaan neuvottelut ovat kaikkinensa sujuneet hyvässä hengessä.

− Olemme kutakuinkin käyneet läpi uuden työaikalain mukanaan tuomaan muutokset ja nyt odotamme kunta-alan ratkaisua.

Avaintesin osalta neuvotellaan seuraavan kerran perjantaina 24. huhtikuuta. Rautiaisen mukaan asialistalla on Avaintesiin tiiviisti liittyvän Seuren työehtosopimuksen käsittely.

Seure on henkilöstöpalveluyhtiö jossa yleisimpiä työtehtäviä ovat lähihoitajan, sairaanhoitajan, varhaiskasvatuksen lastenhoitajan, koulunkäyntiavustajan, kokin, ruokapalvelutyöntekijän sekä laitoshuoltajan työt. Seuren omistaa Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymä ja HUS.

Kuten kunta-alan, kirkonkin neuvottelut päätyivät  vapaaehtoiseen sovitteluun.

− Alun pattitilanteesta on aavistuksen verran päästy eteenpäin. Työnantajapuoli ei enää ole aivan niin syvällä poterossan, mutta ei tunnu pitävän kiirettä tuloksen aikaansaamiseksi, tilannetta kuvaa sopimussiantuntija Keijo Hiltunen.

Kirkon alalla neuvottelut jatkuvat perjantaina 24. huhtikuuta.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelupöytä kokoontui torstaina 23. huhtikuuta. Edistyminen on tähän asti ollut hidasta mutta varmaa, ja samoilla sävelillä edettiin nytkin.

– Askelmerkit ovat hitaat mutta askelmerkit suuret, kuvailee vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

Sopimusväännön suurin kysymys on palkkausjärjestelmän uudistaminen. JHL:lle on äärimmäisen tärkeää, että palkkausjärjestelmästä tulee reilu ja alasta houkutteleva. Myös tällä viikolla puheenaiheena oli palkkausjärjestelmä.

– Asiat täsmentyvät vähitellen, Bagge sanoo.

Energia-alan työntekijöiden neuvottelupöytä on kiertänyt pitkään kehää. Tapaamisten välissä osapuolet ovat pitäneet tahoillaan tuumaustaukoja, joista yksi kantoi torstaina hedelmää: palkansaajajärjestöt JHL ja Sähköliitto jättivät  uuden esityksen työnantajaa edustaville Energiateollisuudelle sekä Palvelutyönantajat Paltalle.

Työnantaja vastaa esitykseen neuvotteluissa keskiviikkona 29. huhtikuuta.

Myös Työterveyslaitos jatkoi neuvotteluja keskiviikkona. Sopimuspöydässä on hiertänyt esimerkiksi yhteisen sävelen löytäminen palkankorotusmallista.