Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvotteluissa päivän pääaiheena sote-sopimus

Kunta-alan neuvottelut jatkuivat etäyhteyksin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla sunnuntaina 19. huhtikuuta. Osapuolet sopivat pääsiäistauolle lähtiessään, että kullakin tapaamisella on oma teemansa, jotta neuvottelujen erilaisiin umpisolmukohtiin voitaisiin perehtyä yksityiskohtaisemmin. Sunnuntain teemana oli ns. pääsopimus ja siinä erityisesti sote-sopimus.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan tapaamisten teemoittaminen on ollut hyvä ratkaisu.

– Olemme voineet keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja päässeet kaivautumaan paremmin eri osapuolia hiertäviin kipukohtiin. Joissakin asioissa näkemyksissä on tapahtunut hiuksenhienoa lähentymistä, mutta riitasointuja on vielä paljon. Tänään pureuduimme niin sanottuun pääsopimukseen ja sen rakenteeseen. Työnantajapuoli toi pöytään myös joitakin esityksiä ja keskustelimme niistä.

Sote-alan oma työehtosopimus on Niemi-Laineen mukaan ajankohtainen asia mutta ei niin, että se juostaisiin hätäisesti kasaan nyt, ja sitten myöhemmin korjailtaisiin.

– Rajaukset ja sisällöt on valmisteltava huolellisesti, jotta koko sote-henkilöstön asema voidaan käsitellä harkiten ja saada sopimuksesta kaikkia palveleva kokonaisuus, JHL:n puheenjohtaja linjaa.

Niemi-Laine vertaa neuvotteluja suuren orkesterin soittamiseen.

– Olemme kuin sinfoniaorkesteri, jonka pitäisi soittaa samaa kappaletta. Harjoituksia on pidetty jo useamman kuukauden ajan, mutta yhteistä säveltä emme ole vielä löytäneet. Riitasointuja on aivan liikaa, ja tämän päivän neuvottelut osoittivat taas kerran, että osa orkesterista soittaa ihan omaa kappalettaan, hän kuvaa.

JHL:n mielestä neuvottelutulos pitäisi saada aikaan huhtikuun loppuun mennessä. Neuvottelujen pitkittyminen ei helpota sovun löytämistä.

– Mikäli neuvottelut venyvät ensi syksyyn, kuntatalouden heikkenemisen takia neuvottelemme pienemmistä korotuksista. Silloin olemme taas sen edessä, että kunta-alan henkilöstöstä tehdään laskunmaksaja, Niemi-Laine sanoo.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että JHL on neuvottelemassa koko kunta-alan henkilöstön työehdoista. Liitto vaatii kunnissa töissä oleville vähintään yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia.

Kunta-alalla neuvotellaan seuraavan kerran maanantaina 20. huhtikuuta. Myös torstaille 23.4. on neuvotteluaika merkitty.

Muun muassa sopimusrakenteen, KVTESin sopimuskauteen ja työaikakysymyksiin liittyvät näkemyserot ajoivat kunta-alan neuvottelut umpisolmuun maaliskuun lopulla. Osapuolet päätyivät vapaaehtoiseen sovitteluun, jota luotsaa valtakunnansovittelija Piekkala.

Työntekijöitä edustavat neuvotteluissa Julkisen alan unioni JAU:n kautta JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Työnantajaa edustaa Kuntatyönantajat KT.

Lisätietoja: Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772