Siirry sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut pyörivät palkkausjärjestelmän ympärillä: ”Edetään hitain mutta varmoin askelin”

Neuvotteluosapuolet keskustelivat tällä kertaa lähinnä palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Sekä työnantaja että JHL arvioivat nyt elementtejä, joilla palkkasopimus voitaisiin saada aikaiseksi.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvottelut jatkuivat torstaina 16. huhtikuuta.

Neuvotteluosapuolet keskustelivat tällä kertaa lähinnä palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Sekä työnantaja- että työntekijäpuoli arvioivat nyt elementtejä, joilla palkkasopimus voitaisiin saada aikaiseksi.

Molemmat osapuolet puntaroivat myös tekstikysymyksiä. Näillä tarkoitetaan muutoksia työehtosopimuksen niihin kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan vaan esimerkiksi työn laatuun ja työssä jaksamiseen.

– JHL näkee työelämän laadun kysymykset alalle erittäin olennaisina. Siksi tekstikysymysten edistäminen on äärimmäisen tärkeää ja se vie aikaa, painottaa vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge.

Työntekijöitä neuvotteluissa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Palkkauksella ala houkuttavammaksi

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvottelut saivat uutta virtaa, kun työnantaja osoitti uudenlaista valmiutta keskustella palkkausjärjestelmän kehittämisestä. JHL:n keskeinen tavoite on tehdä alasta houkuttelevampi reilun palkkausjärjestelmän avulla.

Nykyinen sopimuskausi päättyi 31. maaliskuuta eli ala on tällä haavaa sopimuksettomassa tilassa. Se tarkoittaa, että työntekijöihin sovelletaan edellistä työehtosopimusta.

Osapuolet kokoontuvat neuvottelupöytään seuraavan kerran torstaina 23. huhtikuuta.

Sosiaalialan ammattilaiset työskentelevät muun muassa lähihoitajina, henkilökohtaisina avustajina, hoiva-avustajina, hoitajina, välinehuoltajina, ohjaajina ja geronomeina. Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan työpaikkoja ovat esimerkiksi yksityiset päiväkodit, ensi- ja turvakodit, päihdehuoltolaitokset sekä palvelutalot ja ryhmäkodit.

Katso videolta vastaavan sopimusasiantuntija Kari Baggen terveiset neuvotteluista:

Eilen neuvoteltiin yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Kuuntele ja katso sopimusneuvottelija Kari Baggen kuulumiset! ? #TalkootOnOhi #ysostes

Julkaissut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Perjantaina 17. huhtikuuta 2020

Voit seurata JHL:n neuvottelujen etenemistä sivulla jhl.fi/talkootonohi.

Lisätiedot:

Kari Bagge, vastaava sopimusasiantuntija, 044 773 6190