Siirry sisältöön

Näin JHL neuvotteli työehdoistasi tällä viikolla: Sosiaalipalvelualalla hidasta mutta varmaa, kunta-ala hakee kuumeisesti ratkaisua

Pääsiäisen vetreyttämät sopimusneuvottelijat ryhmittyivät neuvottelupöytiin heti tiistaina – etäyhteyksillä tietenkin.

Pääsiäisen jälkeinen viikko käynnistyi sopimusneuvottelurintamalla tomerasti heti tiistaina 14. huhtikuuta.

Neuvottelupöytään ryhmittyivät tiistaina etäyhteyksillä yksityinen sosiaalipalveluala, kunta-ala ja Avainta. Keskiviikkona jatkuivat kirkon alan ja torstaina energia-alan neuvottelut.

Viikko eteni kahtalaisissa tunnelmissa. Yhtäältä monella alalla ratkaisu on vielä harmillisen kaukana. Toisaalta uskoa loi se, että JHL:n eri alojen neuvottelupöydissä on kevään aikana tapahtunut huimaa edistystä haastavissa olosuhteissa.

Viime viikolla JHL:n edustajisto hyväksyi valtion virka- ja työehtosopimuksen. Koronaepidemian aiheuttamasta yhteiskunnallisesta käymistilasta huolimatta valtion sopimukseen neuvoteltiin sopimuskauden yleistä linjaa noudattavat palkankorotukset ja kiky-tunnit saivat kyytiä.

Kunta-ala etenee nyt teemakokouksilla

Tämän viikon ehkä pahin umpisolmu on setvittävänä kunta-alan neuvottelijoilla. Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES on päätynyt sovittavaksi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan avustuksella.

Pattitilanteesta huolimatta tahti on nyt tiivis. Neuvottelut jatkuivat tiistaina, torstaina ja perjantaina. Viikon neljäs tapaaminen on sunnuntaina.

Osapuolet ovat sopineet kullekin tapaamiselle oman teeman, jotta aiheisiin on mahdollista perehtyä syvällisesti. Torstai-illan teemana olivat palkankorotus- ja kustannusraami ja siihen liittyvät erilaiset toteuttamiselementit sekä kilpailukykysopimukseen liittyvien palkattomien kiky-tuntien kohtalo.

Sopimusrakenteen osalta neuvottelijat ovat keskustelleet ennen kaikkea sote-alan mahdollisesta omasta työehtosopimuksesta.

JHL:n mukaan sote-sopimus on tarpeen. Rajaukset ja sisällöt on kuitenkin valmisteltava huolellisesti, jotta koko sote-henkilöstön asema voidaan käsitellä harkiten ja saada sopimuksesta kaikkia palveleva kokonaisuus.

Lisää aiheesta:

JHL ja Jyty: Kunta-alalla päästävä sopuun huhtikuun loppuun mennessä

Neuvottelujohtaja Kristian Karrasch: Sote-sopimus ei synny sormia napsauttamalla

Muut pöydät odottelevat kuntaratkaisua

KVTES-neuvottelujen mutkistuminen heijastuu muiden alojen neuvotteluihin. Sillä on kouriintuntuva vaikutus esimerkiksi kunta-alan teknisten työ- ja virkaehtosopimuksen ja tuntityöntekijöiden työehtosopimusneuvottelujen etenemiseen.

Sekä teknisten että tuntityöntekijöiden sopimus on perinteisesti kulkenut käsi kädessä KVTESin kanssa sopimuskauden pituuden ja palkankorotusten osalta.

Koska KVTES päätyi valtakunnansovittelijan pöydälle, eivät nämäkään neuvottelut etene.

– Tuntityöntekijöiden neuvotteluissa olemme saaneet käsiteltyä työaikalain mukaiset muutokset, mutta palkankorotuksia, sopimuskautta tai kiky-tunteja emme ole päässeet käsittelemään. Uusia neuvotteluaikoja meillä ei tällä hetkellä ole. Kaikki tämä johtuu KVTESin tilanteesta, toteaa sopimusasiantuntija Karita Alanko.

Moni kunta-alan pöytä odottelee pääpöydän ratkaisua.

Tuntipalkkausta käytetään kausiluonteisissa työtehtävissä, kuten katujen kunnossa- ja puhtaanapitotöissä, puisto- ja puutarhatöissä ja erilaisissa rakennus- ja asennustöissä.

Kuntien teknisen henkilöstön sopimuspöydässä on sopimusasiantuntija Hannu Moilasen mukaan hiljaista. Uusia kokousaikoja ei ole sovittu. Moilasen mukaan pöydässä on vielä muitakin ratkaisemattomia asioita kuin sopimuskausi, palkankorotukset ja kiky-tunnit.

− Meillä on vielä palo- ja pelastusalaan liittyviä, isojakin kysymyksiä ratkaisematta, Moilanen toteaa.

Avaintes-neuvottelijat tarkkailevat silmä kovana kuntapöytää.

Kuntien teknisen henkilöstön sopimuksen suurin ammattiryhmä on palo- ja pelastustoimen henkilöstö. Muita ammattiryhmiä ovat muun muassa kiinteistönhoitajat, rakennusmestarit ja insinöörit.

Niin ikään Avaintes-neuvottelijat tarkkailevat silmä kovana kuntapöytää.

Avaintes-neuvottelut jatkuivat perjantaina 17. huhtikuuta. Osapuolet keskustelivat muutamista järjestöjen tekemistä tekstimuutosehdotuksista. Tekstimuutoksilla tarkoitetaan muutoksia työehtosopimuksen niihin kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan vaan esimerkiksi työn laatuun ja työssä jaksamiseen.

– Sopimuskauden ja -korotusten osalta Avaintes-pöytä odottaa kuntapöydän ratkaisuja, kertoo sopimusasiantuntija Riitta Rautiainen.

Verkkaista mutta varmaa

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluista ei ole kevään mittaan puuttunut käänteitä. Viime viikkojen aikana tilanne on tasaantunut, sillä työnantajapuoli on osoittanut halukkuutta neuvotella palkkausjärjestelmän uudistamisesta. Reilu palkkausjärjestelmä on JHL:n keskeinen tavoite.

Neuvottelut jatkuivat keskustelevissa tunnelmissa torstaina. Vastaava sopimusasiantuntija Kari Bagge kuvailee edistymistä hitaaksi mutta varmaksi.

Kuntapöydän lisäksi valtakunnansovittelijalta hakee tukea kirkon ala. Neuvottelujen edistämiseksi osapuolet laativat suunnitelman, jolla ripeäkin eteneminen voisi olla mahdollista.

Kirkon alan järjestöt ovat tuoneet neuvotteluhalukkuutensa esiin jo pitkään.

– JHL edellyttää nyt sovittelijan tuella täysipainoisia ja tavoitteellisia neuvotteluita työehtosopimuksen saamiseksi, JHL:n sopimusasiantuntija Keijo Hiltunen toteaa.

Lisäksi tällä viikolla neuvottelut jatkuivat pitkään kehää kiertäneessä energia-alan pöydässä. Palkansaajajärjestöt yrittävät viikonlopun ja alkuviikon ajan etsiä uusia avauksia, jotta neuvottelut löytäisivät uuden puhdin.

Voit seurata JHL:n neuvottelujen etenemistä sivulla jhl.fi/talkootonohi.