Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvottelut siirtyivät sovittelijan luona uuteen vaiheeseen: Puheenaiheena palkat

Neuvottelijat ovat nyt päättäneet keskustella kussakin tapaamisessa yhdestä teemakokonaisuudesta kerrallaan. Siten aiheisiin on mahdollista perehtyä syvällisesti.

Neuvottelut kunta-alan yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta eli KVTESistä jatkuivat torstai-iltana 16. huhtikuuta.

Keskusteluja käytiin valtakunnansovittelijan johdolla etäyhteyksin. Illan teemana olivat palkankorotus- ja kustannusraami ja siihen liittyvät erilaiset toteuttamiselementit sekä kilpailukykysopimukseen liittyvien palkattomien kiky-tuntien kohtalo.

Työntekijöitä edustavat neuvotteluissa Julkisen alan unioni JAU:n kautta JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Työnantajaa edustaa Kuntatyönantajat KT.

Kunta-alan neuvottelut kiertyivät aiemmin niin tiukkaan umpisolmuun, että neuvottelijat lähtivät 31. maaliskuuta yksissä tuumin hakemaan ratkaisua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luota.

Teema kerrallaan

Neuvottelijat ovat nyt päättäneet keskustella kussakin tapaamisessa yhdestä teemakokonaisuudesta kerrallaan.

– Siten aiheisiin on mahdollista perehtyä syvällisesti, kertoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL vaatii, että neuvottelut viedään maaliin vielä huhtikuun puolella. Se saattaa tarkoittaa pitkiä päiviä. Näkemyseroja neuvottelijoilla on ollut niin palkankorotuksista ja tekstimuutoksista kuin sopimusrakenteen kehittämisaskelista.

Tekstimuutoksilla tarkoitetaan muutoksia sopimuksen kohtiin, jotka eivät liity suoraan rahaan, vaan esimerkiksi työaikamääräyksiin, työssä jaksamiseen ja työn laatuun. Sopimusrakenteen osalta neuvottelijat taas ovat keskustelleet ennen kaikkea sote-alan mahdollisesta omasta työehtosopimuksesta.

JHL:n mukaan sote-sopimus on tarpeen. Rajaukset ja sisällöt on kuitenkin valmisteltava huolellisesti, jotta koko sote-henkilöstön asema voidaan käsitellä harkiten ja saada sopimuksesta kaikkia palveleva kokonaisuus.

Neuvottelut jatkuvat tänään

Kunta-alan sopimuskausi päättyi 31. maaliskuuta. Työehtojen osalta tämä tarkoittaa, että vanhaa sopimusta noudatetaan niin kauan kuin neuvottelut jatkuvat ja uudesta sopimuksesta on päästy sopuun.

Neuvottelukertoja on tällä erää sovittu 23. huhtikuuta asti. Seuraavan kerran kuntapöytä kokoontuu tänään perjantaina 17. huhtikuuta, jälleen etäyhteyksillä. Teemana on uuden pääsopimuksen rakenne.

Voit seurata JHL:n neuvottelujen etenemistä sivulla jhl.fi/talkootonohi.

Lisää aiheesta:

JHL ja Jyty: Kunta-alalla päästävä sopuun huhtikuun loppuun mennessä

Neuvottelujohtaja Kristian Karrasch: Sote-sopimus ei synny sormia napsauttamalla

JHL: Suomi makaa koronakriisissä julkisen sektorin harteilla – kunta-alan sopimusneuvotteluissa etsittävä nopeasti reilu ratkaisu

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine: JHL:n jäsen, Suomi selviytyy sinun ansiostasi

Lisätietoja:

Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772

Kristian Karrasch, neuvottelujohtaja, 040 728 9046