Siirry sisältöön

Kirkon alan neuvottelut jatkuivat sovittelijan johdolla – JHL edellyttää kaikilta osapuolilta vastuullista toimintaa sopimuksen saavuttamiseksi

Kirkon alan sopimuksesta on neuvoteltu tammikuun puolivälistä saakka.

Kirkon alan työehtosopimusneuvottelut jatkuivat keskiviikkona 15. huhtikuuta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Neuvotteluiden edistämiseksi osapuolet laativat suunnitelman, jolla ripeäkin eteneminen voisi olla mahdollista.

Kirkon alan järjestöt ovat tuoneet neuvotteluhalukkuutensa esiin jo pitkään.

– JHL edellyttää nyt sovittelijan tuella täysipainoisia ja tavoitteellisia neuvotteluita työehtosopimuksen saamiseksi kirkon alalle, JHL:n sopimusasiantuntija Keijo Hiltunen toteaa.

Hän muistuttaa, että seurakunnissa työskentelee ihmisiä hyvin erilaisissa ammateissa.

– Heistä jokainen ansaitsee vakaan ja rauhallisen työympäristön. Vain näin he kykenevät antamaan poikkeuksellisissa olosuhteissa sitä tukea ja turvaa, jota yhteiskunta tässä tilanteessa tarvitsee. JHL on tammikuusta lähtien pyrkinyt edistämään sopimuksen syntymistä alalle.

Ala on sopimuksettomassa tilassa

Kirkon alan työehtosopimuskausi päättyi 31. maaliskuuta. Sen jälkeen ala on ollut sopimuksettomassa tilassa. Tämä tarkoittaa, että kirkon alan päättyneen työehtosopimuksen (KirVESTES) noudattaminen jatkuu kunnes uusi sopimus on hyväksytty.

– Sopimuksettoman tilan jatkuminen pitkään aiheuttaa tulevaisuuteen uhkakuvia ja synnyttää työpaikoille epävarmuutta, jota ei nyt kaivata. Esimerkiksi työehtojen ja työelämän kehittäminen ovat täysin pysähdyksissä, Hiltunen toteaa.

JHL edellyttää kaikilta sopijaosapuolilta avointa ja vastuullista toimintaa työehtosopimuksen saamiseksi alalle mahdollisimman pian.

Kirkon työ- ja virkaehtosopimuksen neuvotteluosapuolet ovat palkansaajapuolella Kirkon alan unioni (JHL ja Jyty), Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Kirkon alat ry. Työnantajapuolen neuvottelija on Kirkon työmarkkinalaitos.

Neuvottelut jatkuvat perjantaina 17. huhtikuuta.

Voit seurata JHL:n neuvottelujen etenemistä sivulta jhl.fi/talkootonohi.

Lisätietoja:

Keijo Hiltunen, sopimusasiantuntija, 050 438 8105