Siirry sisältöön

Posion päättäjät ja kuntalaiset herätkää!

Joulukuussa 2019 Posion kunnanvaltuusto teki periaatepäätöksen ruokahuollon ulkoistamisesta ja että valmistelussa käytetään apuna ulkopuolista asiantuntijaa. Kunnanvaltuusto edellytti myös, että kunnanhallitus nimeää työryhmän valmistelua varten.

Nyt valmistelun ohjausryhmä onkin sitten ulkopuolisen asiantuntijan ehdotuksesta päättänyt liittää siivouksen mukaan ja tämä asia on viety jo kunnanhallituksen käsittelyyn.

Tällaisena aikana ajatuskin siitä, että kunta ulkoistaisi myös siivouksen on käsittämätön! Nyt koronaviruksen aikana siivouksen arvostus on noussut sille kuuluvaan asemaan.

Mitä tässä nyt on takana? Posion taloudellinen tilanne se ei ainakaan ole.

Onko niin, että mahdollisesti ei saataisikaan halukkaita tarjouksien tekijöitä ilman, että tarjouspyyntöön lisätään siivous? Kunnanhallituksen 30.3.2020 pidetyn kokouksen pöytäkirjassa on pykälässä 52 teksti: ”Ohjausryhmä perustelee esitystään sillä, että siivoustyö ja ruokapalvelu muodostavat tarjoajien kannalta liiketaloudellisesti mielekkäämmän kokonaisuuden, mikä on myös konsultin vahva näkemys.”

Onko päättäjille tärkeämpää, että saadaan yrityksiä houkutteleva tarjous hinnalla millä hyvänsä?

Yritetäänkö tässä nyt väkisin rakentaa Posiolle näennäinen kilpailtu markkinatilanne ruoka- ja siivouspuolen työntekijöiden kustannuksella?

Posion messuilla ollessani ymmärsin, että Posion kunnassa on vahva tahto lähiruoan käytön lisäämiselle!  Onko nyt siis myös niin, että jos tarjouspyyntöön lisättäisiin tämä vahva tahtotila, niin tarjouksia ei tulisikaan? Ulkopuoliset palveluntuottajathan käyttävät raaka-aineenaan kaikkea muuta kuin paikallista ruokaa. Tästä hyvänä esimerkkinä Mehiläinen Länsi-Pohjalle ruokaa jonkin aikaa tuottanut Fazer, joka valmisti ruokansa Naantalissa ties mistä tuoduista raaka-aineista. Onneksi se kokeilu lopetettiin helmikuun alussa.

Olisi hyvä, jos Posion kuntapäättäjät, jotka ovat saaneet valtuutuksen kuntavaalien kautta kuntalaisilta, käyttäisivät omaa järkeään eivätkä lähtisi mukaan konsulttien ehdotuksiin!

Nyt meneillään olevan poikkeustilan sankareiksi ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi nousseet muutkin kuntien omat työntekijät, jotka joustavuudellaan mahdollistavat varautumisen epidemiaan.

Päättäjien on syytä pysäyttää tämä ulkoistamisen valmistelu välittömästi. Ulkoistamisen seurauksena kunnan mahdollisuudet tarjota tuki- ja velvoitetyöllistetyille työpaikkoja heikkenee todella merkittävästi ja tästä aiheutuu kustannuksia.

Ammattiliiton työntekijänä arvostan kuntien työntekijöitä ja toivon, että myös päättäjät sekä viranhaltijat arvostaisivat ja kävisivät asioista keskusteluja näitä tärkeitä töitä tekevien ammattilaisten kanssa.

Terhi Heikkilä
Aluetoiminnan asiantuntija
Lapin aluetoimisto
Julkisten-ja hyvinvointialojen liitto JHL