Siirry sisältöön

Uhkaako lomautus tai irtisanominen? Vielä ehdit vaihtaa työttömyyskassaa – Toimi heti ja turvaa taloutesi

Aika on rahaa työttömyyskassa-asioissa. Jos olet saanut tiedon lomautuksesta mutta työttömyys ei ole vielä alkanut, ehdit vaihtaa JHL:ään.

Jos työttömyyskorvausta joutuu odottamaan kuukausia, voi taloudelta pudota pohja. Ikävä kyllä tilanne on nyt monelle todellisuutta. Koronaepidemian seurauksena työpaikat ympäri Suomen lomauttavat ja jopa irtisanovat suuria määriä työntekijöitä.

– Yleinen työttömyyskassa (YTK) on tiedottanut käsittelyaikojensa pitkittyvän todella pitkiksi. Maksut lykkäytyvät jopa vuodenvaihteeseen, toteaa JHL:n työttömyyskassan johtaja Pasi Koskinen.

Työttömyyskassaa voi kuitenkin vaihtaa tai uuteen kassaan liittyä vielä sen jälkeen, kun on saanut tiedon lomautuksesta, mutta työttömyys ei ole vielä alkanut. JHL:ään liittyvä voi samalla hakea helposti myös liiton työttömyyskassan jäsenyyttä. Liitto huolehtii kassan vaihtamiseen liittyvistä käytännön kommervenkeistä.

Aika on tällä hetkellä kirjaimellisesti rahaa. Jos työttömyytesi ei vielä ole alkanut, ehdit vaihtaa JHL:ään ja turvata taloutesi tuleville kuukausille. Samalla varmistat, että sinulla on tulevina vuosina puolellasi liiton jatkuva tuki ja turva sekä työelämässä että sen ulkopuolella.

Kassan vaihtaminen tai siihen liittyminen on erittäin mutkatonta. JHL:n jäsenyyttä voit hakea osoitteessa jhl.fi/liity.

Liity jäseneksi!

Tärkeintä on toimia heti ja muistaa seuraavat askelmerkit.

1 Toimi ennen kuin työttömyys alkaa

Jos työttömyys on alkanut ja olet kokonaan työtön, et voi vaihtaa kassaa.

Mikäli työntekosi on jo päättynyt lomautuksen tai irtisanomisen vuoksi, et voi vaihtaa työttömyyskassaa. Voit kuitenkin vaihtaa työttömyyskassa ennen lomautuksesi ensimmäistä päivää tai työsuhteesi päättymistä.

Muista siis toimia ajoissa!

2 Jos työsuhde pysyy voimassa, voit vaihtaa kassaa

Jos sinut on lomautettu osa-aikaisesti tai sinulla on osa-aikainen työsuhde, voit vaihtaa kassaa.

Jos sinut on lomautettu päivittäistä työaikaa lyhentämällä, voit vaihtaa työttömyyskassaa. Tällöin teet töitä esimerkiksi viisi tuntia päivässä. Kassan vaihtaminen on mahdollista myös, mikäli sinulla on osa-aikainen työsuhde ja olet sovitellun päivärahan hakijana toisessa kassassa.

Jos lomautus on jo ohi, voit lomautuksen jälkeen vaihtaa tai liittyä kassaan normaalien edellytysten mukaisesti.

3 Ilmoita TE-toimistoon oikea kassa

Muista aina ilmoittautua TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Työttömyyskassan jäsenyys alkaa aikaisintaan jäsenhakemuksen saapumispäivästä. Jos siis olet jo toisen työttömyyskassan jäsen ja hakenut sieltä päivärahaa, käsittelee tämä kassa vireillä olevan hakemuksesi. Voit hakea JHL:n työttömyyskassasta päivärahaa vasta ensimmäisestä jäsenyyspäivästäsi lukien. Päivärahaa haetaan siitä kassasta, jonka jäsen olet hakemasi hakujakson aikana.

Muista siis ilmoittaa TE-toimistoon, minkä kassan jäsen olet. Silloin TE-toimisto osaa lähettää lausuntosi oikeaan kassaan.

Esimerkki:

Henkilöllä on osa-aikainen työsuhde ja hän on 7.4.2020 lähettänyt Yleiseen työttömyyskassaan (YTK) päivärahahakemuksen ajalta 1.–31.3. Samana päivänä hän lähettää JHL:lle jäsenhakemuksen ja valtuutuksen hoitaa ero edellisestä kassasta. JHL:n jäsenyys alkaa aikaisintaan jäsenhakemuksen saapumispäivästä 7.4. Henkilöllä on sovitellun päivärahan hakemus ajalta 1.–31.3. vireillä YTK:ssa, mutta sitä ei ole vielä maksettu.

Sekä maaliskuun päiväraha että päiväraha ajalta 1.–6.4. haetaan ja maksetaan YTK:lta. Päiväraha haetaan ja maksetaan JHL:ltä 7.4. lukien. JHL:n työttömyyskassa pyytää päivärahan maksatukseen liittyvät siirtotiedot YTK:lta.

4 Valtuuta meidät hoitamaan eroaminen

JHL hoitaa puolestasi edellisestä kassasta eroamisen. Kun valtuutat JHL:n hoitamaan eroamisen, varmistat ettei kassajäsenyyksien väliin jää yhtään päivää katkosta ja hyväksesi voidaan lukea työssäolo- ja jäsenyysaika edellisessä kassassa.

Liity JHL:n jäseneksi nyt ja turvaa itsellesi huolettomampi huominen: jhl.fi/liity.